ПОИСК
Здоров'я та медицина

У спеку краще відмовитись від жирної їжі: як треба харчуватися влітку

7:26 8 червня 2019
У спеку краще відмовитись від жирної їжі: як треба харчуватися влітку

Захоплюватися м'ясною та жирною їжею, яка допомагає організму зігрітися, у спеку не можна, кажуть фахівці. Влітку краще віддати перевагу рибі та морепродуктам, овочам, фруктам та ягодам. А щоб уникнути зневоднення, слід пити багато води — більше двох з половиною літрів на день. До речі, деякі продукти допомагають організму освіжитись. І це не тільки морозиво та прохолодні напої.

Продукти, що допомагають запобігти зневодненню

Свіжі огірки дуже освіжають, оскільки на 90 відсотків складаються із води. Також вони багаті на кальцій, вітамін С і мінеральні солі. Вживати овоч можна у будь-яких кількостях, але краще без солі. Додайте огірки до салатів, окрошок.

Ківі багатий на вітамін С, що зміцнює імунітет, а завдяки високому вмісту кальцію допомагає запобігти зневодненню організму. Цей фрукт дозволяє нормалізувати серцебиття та тиск.

Полуниця — 90 відсотків води. Вона стимулює вивільнення серотоніну, який розслаблює організм, покращує емоційний та фізичний стан людини.

РЕКЛАМА

Малина, яку вже теж можна купити, чудово втамовує спрагу та покращує травлення. Також, як відомо, вона знижує температуру, що буде корисно в спекотний день, і виводить з організму токсини.

Шпинат та інша зелень містять багато вітамінів, необхідних організму, і надають будь-яким стравам свіжості.

РЕКЛАМА

Болгарський перець добре вгамовує спрагу. Завдяки високому вмісту вітаміну С та мінеральних солей (калію, кальцію, магнію, натрію, фосфору, фтору, заліза та інших) він корисний при анемії та ослабленому імунітеті.

Кабачки, багаті на вітаміни С і А, а також калій, кальцій, залізо, магній, виводять з організму токсини. Вони швидко і надовго вгамовують голод. Цей овоч краще тушкувати, запікати чи відварити у супі.

РЕКЛАМА

Кисломолочні продукти. Особливо корисно в літній день пити ряжанку, кефір, кисле молоко, кумис або айран, які вгамовують спрагу, надають відчуття свіжості, а також насичують організм кальцієм.

Зелений чай — тонізуючий напій. Він покращує потовиділення, допомагає організму впоратися з перегрівом, заспокоює нервову систему, нормалізує травлення. Влітку можна пити його ледве теплим або охолодженим із льодом.

М'ята охолоджує організм. Її добре додавати як до чаю, так і до лимонад, фруктових салатів, десертів. На її основі роблять популярний напій мохіто.

Як харчуватися влітку

Намагайтеся їсти потроху кожні три-чотири години. Завдяки цьому покращується травлення, людина краще почувається.

М'ясо скоротите в раціоні, а дуже жирну їжу краще виключити, інакше організм страждатиме від перегріву.

Увечері краще не наїдатись. Бажано з'їсти овочевий салат із невеликим шматочком риби.

Пийте якнайбільше — воду без газу (можна з лимоном), компот (не дуже солодкий), морс, розведений водою натуральний сік.

Раніше «ФАКТИ» публікували нові правила харчування від британських дієтологів, яким, як вони стверджують, повинна слідувати кожна жінка, яка дбає про своє здоров'я.

Крім того, медики попереджають: захоплюючись магазинною випічкою та фастфудом, людина ризикує заробити ожиріння та атеросклероз

Фото Сергія ТУШИНСЬКОГО, «ФАКТИ»

1130

Читайте нас у Facebook

РЕКЛАМА
Побачили помилку? Виділіть її та натисніть CTRL+Enter
    Введіть вашу скаргу
Наступний матеріал
Новини партнерів