Факти
Василь Ломаченко та Теофімо Лопес

Ломаченко — Лопес: онлайн-трансляція бою за титул абсолютного чемпіона світу

Юрій САЙ, «ФАКТИ»

18.10.2020 7:53

У ніч на неділю, 18 жовтня, у гранд-готелі та казино MGM Grand у Лас-Вегасі (штат Невада, США) відбувся довгоочікуваний боксерський поєдинок між чемпіоном світу за версіями WBA та WBO, а також франчайзинговим чемпіоном WBC у легкій вазі 32-річним українцем Василем Ломаченком (14 перемог, 10 із них — нокаутом, 1 поразка) та володарем титулу IBF непереможним 23-річним американцем Теофімо Лопесом (15 перемог, 12 з них — нокаутом). Букмекери зробили свої прогнози на бій.

«ФАКТИ» вели онлайн-трансляцію 12-раундового бою українця та американця (обох тренують батьки!), за якою ви могли стежити у цій новині.

Дякую, що були з нами!

pic.twitter.com/KHKRz4NPN8

Рішення суддів. 116:112, 119:109, 117:111 на користь… Лопеса. Схоже, із тактикою команда українця, який зазнав другої поразки на профірингу, перемудрила. Ломаченко втратив три чемпіонські пояси! А ось Теофімо Лопес-молодший став другим наймолодшим боксером в історії, володарем щонайменше трьох титулів чемпіона світу в дивізіоні. У віці 23 і 85 днів він поступається лише Майку Тайсону (21 рік, 37 днів).

12-й раунд. Бій зупиняли після розтину у Лопеса, але Ломаченко не зміг видати яскравої кінцівки. Наразі рішення за суддями. Американськими суддями, нагадаю.

11-й раунд. Добре «насипав» Ломаченко супернику. Васю, доверши почате! Залишилось три хвилини.

10-й раунд. Василь завдав кількох потужних і точних ударів, але Лопес аж ніяк не пригнічений. Навіть нижче за пояс встиг пробити. Залишилося два раунди. Василю, схоже, треба йти ва-банк.

9-й раунд. Хороший раунд від Ломаченка, але зовсім немає впевненості, що Василь веде за очками. Три вирішальні раунди. Тато українця просить розпочати «насипати» супернику.

8-й раунд. Нарешті Василь «ввімкнувся» і кілька разів «отметеліл» американця з гондурасським корінням серіями ударів. Але Лопес – молодець, тримається і часом небезпечно відповідає.

7-й раунд. Ох, ризикує Ломаченко! Хоча його удари рідші, але точніші.

6-й раунд. Нарешті Лопеса в голову прилетіла порція непоганих ударів. Але й Василь наприкінці трихвилинки кілька «пострілів» пропустив. Напруга зростає.

5-й раунд. Американець знову активніший. Василь досі чекає? Тим часом, експерти порталу boxingscene.com віддали перші чотири раунди Теофімо.

4-й раунд. Ломаченко все ніяк не почне боксувати по-справжньому. Чекає поки Лопес втомиться?

3-й раунд. Василь продовжує виводити Лопеса з себе, а заразом заслав супернику класну «двійку» ударів. Поступово Ломаченко збільшує темп бою.

2-й раунд. У рингу мало що змінилося. Ломаченко лише двічі пішов уперед, пробивши захист суперника. А удари Лопеса вміло блокуються українцем.

1-й раунд. У стартовій трихвилинці українець практично не завдав ударів. Вивчав суперника, провокував. Лопес кілька разів пішов наперед, але без реальної загрози.

БІЙ ПОЧАВСЯ!

- Ломаченко представляти зайве. Дворазовий олімпійський чемпіон, триразовий чемпіон світу. Дай Боже, через 12 раундів Василь повторить досягнення свого кума Усика і стане абсолютним чемпіоном світу.

- Рінганонсер представляє учасників чемпіонського поєдинку за чотири пояси. Першим – 23-річного Теофімо Лопеса, чий батько та тренер, до речі, свого часу був… наркодилером.

– Василь Ломаченко обрав для виходу на ринг трек із кінофільму «Матриця».

- Поїхали. Теофімо Лопес – ваш вихід! Під Фредді Мерк'юрі.

- Телеглядачам демонструють найкращі моменти з попередніх поєдинків українця та американця. Обидва, нагадаю, провели на профірингу по 15 боїв (натомість в любителях у Василя колосальна перевага над Теофімо: 397 боїв проти 170).

- Ось за ці чотири пояси пройде "рубка". Ось-ось Ломаченко та Лопес з'являться у залі.

- Останній поєдинок андеркарду завершено. Американець Барбоза, відвідавши нокдаун, таки переміг мексиканця Сауседо рішенням суддів — 97:92, 97:92, 96:93. Чекаємо на появу в залі головних дійових осіб вечора боксу в Лас-Вегасі.

- Теофімо Лопес уже приміряв боксерські рукавички. Незабаром у бій.

- Ломаченко – один спокій.

- У 10-раундовому поєдинку Сауседо - Барбоза завершився шостий раунд. Чекати лишилося недовго.

– До речі, сьогодні Василь Ломаченко та Теофімо Лопес визначать лише п'ятого в історії абсолютного чемпіона світу, володаря всіх чотирьох престижних титулів (і The Ring на додачу). Раніше подібного вдавалося досягти лише Бернарду Хопкінсу, Джермейну Тейлору, Теренсу Кроуфорду та Олександру Усіку.

- Чи дивитиметься бій друга Олександр Усик? Звичайно буде. Більше того, знаменитий боксер зателефонував до Василя з побажаннями удачі.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

- Єдиний чемпіонський пояс американця (за версією IBF) поки що знаходиться в роздягальні Лопеса. Сподіваємося, що незабаром він поїде до Білгорода-Дністровський. До речі, до виходу американця та українця в ринг залишився лише один поєдинок. Алекс Сауседо проти Арнольда Барбози

- Теофімо Лопесу безперечно подобається форма, в якій він вийде на ринг. А як щодо суперника?

- Завершився черговий бій. Боксери довго тягти не стали. Едгар Берланга побив Лайнела Беллоуза в першому раунді, і рефері зупинив поєдинок. Ви не повірите, але усі свої 15 перемог у 15 боях американець пуерториканського походження здобув у перших трихвилинках! Прямо монстр!

- Заглянемо у роздягальню Василя, де тривають останні приготування до поєдинку.

— Перемоги в майбутньому бою українцю побажали багато знаменитостей.

«Василь Ломаченко — номер один у світі, але треба стати незаперечним, об'єднаним чемпіоном. Давай зробимо це, дитино. Найкращі чемпіони б'ються з найкращими, а деякі хлопці, які хочуть стати легендами, уникають серйозних випробувань. Ти переможеш їх усіх та станеш номером один. Благослови тебе Бог, молюся за тебе. Хотів би бути присутнім на бою. Ломаченко — номер один» , — заявив голлівудський актор Марк Волберг .

"Удачі тобі, Василь Ломаченко", - написав в Instagram зірка UFC росіянин, Хабіб Нурмагомедов .

«Василию, сподіваюся, що ти на прямій дорозі до Зали слави боксу. Багато хто вважає, що ти найтехнічніший боксер за всю історію боксу. Я, в принципі, із цим згоден. Можна скромно сказати: у трійці найкращих, але із сучасних — однозначно найтехнічніший. Всі тобою пишаються, всі будуть за тебе вболівати, тож тільки перемоги, щоби без травм. Давай», - написав переможець Гран-прі UFC 6, російська легенда змішаних єдиноборств та відомий актор Олег Тактаров.

— Доброго ранку, шановні любителі боксу. Такі вже «ковідні» реалії, що чемпіон світу Василь Ломаченко не виходив у ринг 413 днів. І ось день нової битви настав! Так, Лопес має перевагу в антропометрії. Зріст американця 173 сантиметри (у Ломаченка - 170 см), розмах рук - 174 см (166 см у Василя). Але пригадаймо, що попередній опонент українця — британець Кемпбелл — був на 2 см вищим за Лопеса і з розмахом рук 180 см. Однак це не допомогло йому в серпні минулого року уникнути поразки від українця. Чекаємо на бой (поки в Лас-Вегасі йдуть поєдинки в андеркарді) і тримаємо кулаки! Орієнтовний час початку поєдинку Ломаченко – Лопес – 6:00. Але можуть почати і раніше.

До речі, боксери вже прибули на арену MGM Grand. Причому американець прийшов із дружиною Синтією.

pic.twitter.com/rTtEg2YsFv

Іван Редкач поставив на перемогу Ломаченку 25 тисяч доларів

Український боксер Іван Редкач, який не раз конфліктував із Ломаченком, несподівано побажав Василеві успіху в майбутньому бою. «Василю Ломаченку, ні пуху, ні пера. Ти мені ще говорив про цей бій у 2006 році. 14 років минуло, йди та бери своє», — написав боксер у соцмережі.

Більше того, Редкач поставив на перемогу співвітчизника у поєдинку із Лопесом 25 тисяч доларів. Ви приготували попкорн? Усім хорошого перегляду», - написав Іван, прикріпивши фото. Саме той випадок, коли слова не розходяться зі справою.

Бою бути!

Український та американський чемпіони подолали останню перешкоду перед очною дуеллю у рингу. Як повідомив у Twitter журналіст видання BoxingScene Кіт Айдек, обох боксерів допустили до поєдинку після проходження заключного тесту на коронавірус.

«Василь Ломаченко, Теофімо Лопес та решта 12 бійців, які мають боксувати цієї ночі, пройшли заключні тести на COVID-19. Бій Лома - Лопес відбудеться!», - написав Кіт Айдек.

Слова перед боєм

Василь Ломаченко: «Що я дізнався про Теофімо протягом цього тижня? Ви матимете шанс побачити це в бою. Я знаю, що мені потрібно робити у рингу. Хочу пройти 12 раундів. Не хочу рано закінчити цей бій. Хочу битися з ним усі 12 раундів».

Теофімо Лопес: «Дуель поглядів? Мені не подобаються всі ці карантинні штуки. Він вийшов негативно налаштованим, я вийшов негативно налаштованим. Яка соціальна дистанція? Чому не підійти близько? Цього всі хотіли. Я готовий.

Ключі до перемоги над Ломаченком? Увімкніть бій і подивіться. Так багато різних ключів, що все не назвеш. Багато ударів по корпусу, ударів по голові. Є багато речей, які я можу зробити.

Шахматна партія? Я задавлю його, я розмажу його дупу. Але в той же час я битимусь з розумом, тому що можу це".

Теофімо Лопес-старший, батько та тренер американця: «Все, що я передбачав, справдилося. Ми збираємось піднятися на новий рівень, як казав мій син. Ми маємо намір нокаутувати його. Покажемо йому любов і відправимо цього виродка назад до України. Я скажу Папаченкові (Анатолій Ломаченко – батько та тренер українського боксера. – Авт.), щоб відправив його назад до школи танців».

Партія у нарди

Як Василь Ломаченко провів останній вечір (за американським часом) перед боєм? Завісу відкрив фанатський аккаунт в Instagram Lomus. Поки батько боксера та команда українця чекають на доставку в номер готелю вечері, Василь в одних трусах рубається в нарди.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Однакова вага та дуель поглядів

У ніч проти суботи, 17 жовтня, відбулася традиційна церемонія зважування боксерів. Ломаченко та Лопес показали однакову вагу — 61,2 кг (гранична для легкого дивізіону).

Звичайно, не обійшлося без дуелі поглядів. За правилами соціального дистанціювання спортсмени мали дивитися один одному в очі на відстані, але Ломаченко обійшов огорожу і впритул наблизився до Лопеса. Спочатку боксери просто уважно дивилися один на одного, а потім Лопес спробував спровокувати українця, сказавши щось. Втім, Василь не відреагував на провокацію, відповівши іронічною усмішкою.

На кону — чотири пояси

Як відомо, на кону в майбутньому бою за титул абсолютного чемпіона світу — всі чотири пояси українця та американця: за версіями IBF (перший захист Лопеса), WBC Franchise (перший захист Ломаченка), WBA Super (четвертий захист Ломаченка) та WBO (третій захист Ломаченко). Ось як вони виглядають.

На трибунах — 250 осіб

За словами промоутера компанії Top Rank Боба Арума, під час бою на арені MGM Grand у Лас-Вегасі будуть присутні близько 250 людей.

«Квитки не надійдуть у вільний продаж. Більшість людей, які зможуть відвідати поєдинок за дотримання суворого протоколу, є так званою групою першого реагування. Ми хочемо винагородити тих людей з Невади, які допомагали хворим подолати коронавірус. Частина з 250 квитків буде віддана близьким боксерів та учасників тренувальних таборів. Можливо, ще кілька місць дістанеться представникам ЗМІ» , — розповів Боб Арум в інтерв'ю BoxingScene.

Попередні бої суперників

Так уже вийшло, що через пандемію коронавірусу у світі обидва боксери не виходили в ринг з минулого року (спочатку поєдинок між українцем та американцем мав відбутися 30 травня).

Василь Ломаченко 31 серпня 2019-го переміг рішенням суддів британця Люка Кемпбелла та завоював титул WBC.

Відеоогляд бою Ломаченко — Кемпбелл

У свою чергу, Лопес виходив на ринг 15 грудня 2019 проти Річарда Коммі, якого нокаутував у другому раунді і завоював титул чемпіона світу за версією IBF.

Відеоогляд бою Лопес — Коммі

Одна поразка на двох

Американець, незважаючи на свій молодий вік, уже встиг провести на професійному рингу 15 поєдинків, не програвши жодного з них. При цьому 12 разів Лопес завершував бої достроково.

Рівно стільки ж зустрічей на профірингу відбоксував Ломаченко, який все ж таки програв один із боїв. 1 травня 2014 року уродженець Білгорода-Дністровського проводив лише другий поєдинок у професіоналах і отримав шанс стати чемпіоном світу, але, на жаль, поступився роздільним рішенням суддів досвідченому мексиканцю Орландо Салідо (тоді суперник завдав українцеві 41 удару нижче пояса!)

З того часу минуло шість років. Засвоївши урок, Василь відсвяткував на рингу 14 перемог, причому 10 були достроковими. 2017-го українця визнали боксером року за версіями журналу The Ring та телеканалу HBO. Більше того, Ломаченко встановив рекорд, здобувши титул чемпіона світу у третій ваговій категорії за мінімальну кількість проведених поєдинків (у 12-му бою). До речі, на аматорському рівні Василь виграв 396 боїв із 397.

Що відомо про Лопеса?

Теофімо Лопес народився 30 липня 1997 року в Нью-Йорку в сім'ї вихідців із Гондурасу. Активно займатися боксом почав у віці шести років, проходив підготовку під керівництвом свого батька Теофімо Лопеса-старшого. Переможець національного турніру «Золоті рукавички». Теофімо брав участь у літніх Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро, де, представляючи… Гондурас, на стадії 1/32 фіналу поступився французу Соф'яну Уміа. На аматорському рівні провів 170 боїв, здобувши 150 перемог і зазнав 20 поразок. 2016 року Лопес перейшов у професіонали, а 2018-го став найперспективнішим боксером року за версією авторитетного боксерського журналу The Ring (Ломаченко взяв цю нагороду 2013 року).

Зі своєю майбутньою дружиною-стюардесою він познайомився на борту літака. Зараз Лопес та Синтія, які відгуляли весілля 23 квітня 2019 року, живуть у Сіетлі. Вони мають чудовий будинок: з великою кухнею, шикарним видом і басейном. До речі, разом із ними тут живуть два цуценята — морки та померинський шпіц.

Теофімо з дружиною та домашніми улюбленцями

А судді хто?

Атлетична комісія штату Невада визначилась із представниками Феміди на поєдинок Ломаченко — Лопес. Обов'язки рефері в рингу виконає американець Рассел Мора, а бічні судді його співвітчизники Тім Четхем, Джулі Ледерман і Стів Вайсфельд.

Раніше Мора працював на дебютному поєдинку Ломаченка у профі (12 жовтня 2013 року в Лас-Вегасі проти мексиканця Луїса Раміреса Гарсії), а ось із Лопесом рефері раніше не перетинався.

Сім років тому американець Рассел Мора судив дебютний бій Ломаченка у професіоналах

Гонорари суперників

За неофіційною інформацією, Василь Ломаченко заробить за бій 3,25 млн доларів, а його американський суперник Теофімо Лопес — 1,5 млн доларів.

Щоправда, щонайменше 10% гонорару українець заплатить своєму менеджеру Егісу Клімасу, а ще близько 20% отримає промоутерська компанія Top Rank, яка представляє інтереси Василя. Після податкових платежів у Ломаченка залишиться близько 1,5 млн доларів. Половину цієї суми він віддасть своєму батькові та тренеру Анатолію та у підсумку отримає приблизно 750 тис доларів.

Раніше «ФАКТИ» повідомляли, де і о котрій час дивитися в прямому ефірі бій Ломаченко — Лопес.

Фото Twitter Top Rank Boxing, boxingscene.com, ESPN, Instagram