Факти
булочки

«Булочки по 3 копійки»: обов’язково приготуйте та відчуйте смак дитинства

Вікторія МИКИТЮК, «ФАКТИ»

06.02.2023 22:26

Ностальгія, пам’ятаєте? Як улюблені булочки, що колись коштували 3 копійки, апетитно красувалися на дерев’яних решітках в магазині, які були рогалики спокусливі по 6 копійок! За цим рецептом булочки виходять саме такі, як в нашому дитинстві, ділиться кулінарка Тетяна Петришина.

Інгредієнти:

  • Вода тепла — 300 мл
  • Дріжджі свіжі -10 г (сухі — 4 г)
  • Борошно — 450/500 г
  • Цукор -2 ст. л.
  • Сіль -1 ч. л. з гіркою
  • Масло м’яке — 30 г

Приготування:

У воді розчинити дріжджі, додати цукор, сіль, поступово просіяне борошно, замісити грубе тісто (щоб вода забрала все борошно). Викладаємо тісто на стіл, поступово додаємо в нього м’яке масло, після чого тісто стає еластичне, гладеньке та однорідне.

Тісто перекласти в миску, вкрити плівкою та дати підійти, збільшитись втричі.

Ділимо тісто порціями приблизно по 70 г на булочки, на рогалики — по 75 г. Булочки, сформовані в круглі гладенькі колобки, викласти на застелене пергаментом деко підходити, обов’язково вкрити.

Для рогаликів розкачати колобочок в трикутник довжиною у 21 см, кінець повинен бути тоненький, скрутити в рогалик, кінець підгорнути так, щоб залишився знизу, бо при випічці рогалик розкриється. Дати підійти на застеленому пергаментом деку близько 20−30 хвилин (вкрити плівкою/ рушничком вологим).

Випікати слід в заздалегідь розігрітій духовці при t 200 градусів 15−20 хвилин до злегка золотистого кольору так. Включаємо духовку, на дно ставимо місткість (стара сковорідка, мисочка). Коли ставимо булочки в духовку, в місткість наливаємо стакан окропу та закриваємо духовку. Хоча можна пекти й без пару.

Раніше «ФАКТИ» публікували рецепти булочок для бургерів, ароматних булочок з родзинками та ніжних булочок з джемом.