Доступність посилання

ТОП новини

Росія заборонила в'їзд до Криму трьом кримським татарам – юрист


Ельвіна Семедляєва

Трьом кримським татарам, які не проживають у Криму на постійній основі, заборонили в'їзд на територію анексованого півострова. Двоє з них громадяни Туреччини, ще один – громадянин України. Про це Крим.Реалії розповіла кримський юрист Ельвіна Семедляєва.

За її словами, адвокати намагаються з'ясувати обставини заборон і надалі оскаржити їх у судовому порядку.

«До нас звернулися троє кримських татар, яким заборонили в'їзд до Криму, двоє з них – громадяни Туреччини, вони проживають там уже дуже давно. Вони намагалися отримати візи в посольстві Росії, проте їм відмовили без будь-яких пояснень і повідомлень. Ще одна людина – громадянин України. Тут у нього близькі родичі, яких він часто відвідував. При черговій спробі в'їхати до Криму йому вручили повідомлення про заборону на в'їзд до 2048-го року. У його випадку заборона була за запитом ФСБ», – розповіла юрист.

За її словами, адвокат Едем Семедляєв подав низку запитів до різних відомств (у тому числі МЗС Росії й головне управління з питань міграції), щоб з'ясувати, хто саме і з якої причини заборонив двом кримським татарам, громадянам Туреччини, в'їзд до Криму.

Крім того, адвокат має намір оскаржити в суді заборону на в'їзд кримському татарину, який є громадянином України.

За словами Ельвіни Семедляєвої, двоє кримських татар із Туреччини часто допомагали своїм співвітчизникам у Криму.

«Вони тут організовували свята, надавали всіляку допомогу, в тому числі матеріальну, сім'ям кримських татар», – розповіла вона.

На адмінкордоні з Кримом 3 травня 2014 року російські прикордонники не пропустили на півострів Мустафу Джемілєва, посилаючись на рішення ФСБ Росії від 19 квітня 2014 року про заборону в'їзду на територію анексованого півострова строком на п'ять років.

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова й називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

XS
SM
MD
LG