Факти
Домашній майонез

«Перший крок до новорічного салату»: рецепт «надзвичайно вишуканого» домашнього майонезу від Володимира Ярославського

Ірина ГАЛ, «ФАКТИ»

10.12.2022 13:54

Суддя проєкту «МайстерШеф. Битва сезонів» Володимир Ярославський запропонував свій варіант домашнього майонезу.

«Навіть такий простий соус, як майонез, може виглядати надзвичайно вишукано. Готую його, як перший крок до новорічного салату», — пише він у соцмережах.

Складові:

  • 2 жовтки;
  • 300−340 г очищеної олії без запаху;
  • 1ст ложка ніжної гірчиці (25г);
  • Сіль за смаком;
  • 1 чайна ложка цукру;
  • Чорний перець;
  • Сік 1/3 лимону;
  • 50 г води (йогурту, сметани).

Приготування:

  • Помістіть у миску жовтки, сіль, цукор, гірчицю і перець, і добре збийте у піну вінчиком.
  • Тонесенькою струйкою додаємо олію, іноді треба навіть частинами: додали — перемішали. Суміш має густішати на очах.
  • Додаємо сік лимону, перемішуємо, додаємо воду чи молоко, чи нежирні йогурт або сметану.
  • Перемішуємо і доводимо до смаку, якщо треба, сіллю та цукром.

«Дуже ретельно обробляйте яйця перед використанням: беріть тільки цілі і замочуйте в розчині соди або оцету на 20 хвилин (1 літр води 25 г соди чи 50 г оцету), потім промийте водою. Найкраща олія — виноградних кісточок. Можна використовувати рафіновані: кукурудзяну, соняшникову, оливкову. Майонез стає густіше у холодильнику за 2−3 години. Замість води чи молока можно взяти більше йогурту або сметани — дуже смачно і, звісно, змінює смак», — радить Володимир Ярославський.

За його словами, різні види оцету допомоможуть змінювати смаки. Термін зберігання майонез в холодильнику — три дні, якщо робили з молоком, та 7−10 днів, якщо використовувалися йогурт чи сметана.

Раніше кулінарка Ірина Гунчак розповідала, як зробити пісний майонез.

Фото зі сторінки Володимира Ярославського