Порадуйте родину смакотою: готуємо тонкі млинці на воді
Вікторія МИКИТЮК, «ФАКТИ»
22.02.2023 22:20
Масниця (Масляна, Колодій) — це народне свято проводів зими й зустрічі весни. Святкують його цілий тиждень, впродовж якого печуть млинці та варять вареники з сиром, маслом та сметаною. Млинці пекли впродовж усієї Масляної — на честь слов'янського бога Сонця Ярила, а в кінці святкування спалювали опудало — Мару, яка символізувала смерть і народження природи. Масляний тиждень або Сирна седмиця — це останній тиждень перед Великим постом, ділиться кулінарка Світлана Юрченко.
Тож тиждень слід почати з випікання млинців.
Інгредієнти:
- 250−300 г борошна
- 500 мл теплої води
- 2 яйця
- 2 ст.л. майонезу чи сметани
- 1 ст.л. цукру
- 2−3 дрібки солі
- 4 -5 ст.л. олії
- ванільний цукор за бажанням
Приготування:
Наливаємо теплу воду, вбиваємо яйця, додаємо майонез чи сметану, сіль, цукор, збиваємо міксером чи вінчиком. В декілька прийомів додаємо просіяну муку, гарно перемішуємо та вливаємо олію, знов перемішуємо. За бажанням можна додати ванільного цукру.
Тісто має відпочити 10−15 хв. Пательню перед першим млинцем змащую олією або кусочком сала. На гарно розігріту пательню наливаємо тоненько тісто та печемо до рум'яного кольору. Млинці виходять смачні та тоненькі.