З якого віку можна починати вводити морозиво в раціон дитини і що корисного в цьому продукті?
Як би не ратували лікарі за обмежене споживання морозива, давайте будемо реалістами — ніхто з батьків не відмовить своєму чаду в таких ласощах. Ми всі любимо морозиво, і нічого такого вже страшного в цьому немає.
Єдине суворе обмеження — вік. Вашій дитині повинно виповнитися три роки, перш ніж ви введете в її раціон цей десерт (адже у дітей до трьох років не до кінця сформовані деякі функції шлунково-кишкового тракту).
Що корисного у морозиві?
Класичне морозиво — молочний продукт, і тому володіє усіма його перевагами. У молоці близько ста цінних для організму речовин: більше 20 амінокислот білка, близько 25 різних жирних кислот, 30 мінеральних солей, 20 різних вітамінів, дуже важливі для обміну речовин ферменти та інше. Саме в молоці «цеглинки для будівництва організму» знаходяться в найкращих поєднаннях — іншого такого смачного продукту годі й шукати. У всіх видах продукції на молочній основі містяться молочний жир, білки, вуглеводи, мінеральні речовини: натрій, калій, фосфор, магній, залізо, а також цілий букет вітамінів: А, В, D, Е, Р.
Важливою особливістю морозива є те, що воно заспокоює нервову систему та «заряджає» мозок. Інгредієнти, що входять до складу морозива, впливають на вміст в організмі серотоніну — гормону, що відповідає за регуляцію настрою та пам'яті. Крім усього іншого, серотонін нейтралізує вплив стресів.
Як правильно вибрати перше морозиво дитині?
Перше морозиво потрібно вибирати таке, що виробляється з цільного молока, а для цього треба уважно читати, що написано на упаковці. Також необхідно стежити, щоб форма морозива була правильною (якщо є деформація, це говорить про те, що продукт піддавався розморожуванню (ми всі знаємо, що умови зберігання товарів в наших супермаркетах бажають бути кращими). У морозиві не повинно міститися рослинних жирів, ароматизаторів, а якщо у складі присутні стабілізатори, то вони повинні бути виключно натуральні: желатин, агар-агар або камедь ріжкового дерева; та в якості емульгатора може використовуватися яєчній жовток.
При виборі шоколадного морозива звертайте увагу на однорідність кольору і вміст натурального какао або шоколаду в складі.
Як правильно їсти морозиво?
В окремих випадках можна замінити морозивом молочні продукти, але це не повинно стати правилом, швидше — винятком! Давайте морозиво дитині не частіше 2−3 разів на тиждень. Краще замість полуденку, як самостійну страву. До їжі — ви ризикуєте перебити дитині апетит, а одразу після їжі морозиво погіршує травлення. Додайте до морозива кислі ягоди, вони допомагають легше засвоюватися жирам і цукру.
Намагайтеся привчати дитину злизувати морозиво (НЕ відкушувати). Бажано їсти не на вулиці, а вдома або в кафе, але якщо вже сильно хочеться, — вибирайте парки, сквери (так менше ризику попадання пилу і мікробів на продукт). У спеку рекомендується віддати перевагу шербету та фруктовому льоду — в них менше жирність.
У яких випадках не можна давати дитині морозиво?
У лор-лікарів є думка, що морозиво допомагає загартовувати горло, але це залишається спірним питанням. Дітям, які часто хворіють, все-таки варто утримуватися від морозива. Категорично не рекомендується давати морозиво дітям з виразковою хворобою, при хронічних гастродуоденітах, проблемах з боку жовчного міхура та підшлункової залози та інших шлунково-кишкових захворюваннях. Дітям, які страждають порушенням обміну холестерину, краще вибирати фруктовий лід або сорбет. Якщо у дитини надлишкова маса тіла, давайте морозиво з обережністю. Морозиво, приготоване на сахарозі, не можна їсти діабетикам.
Мами, пам'ятайте про помірність, будьте вибагливі, і тоді жоден лікар не заборонить вам і вашим дітям отримувати задоволення від морозива!
1308Читайте нас в Facebook