- 11:03 «Українські вертольоти» відбивають чергову дискредитаційну інформаційну атаку: заява авіакомпанії
- 10:53 Продавці мовчать про ризики: названо чільну п’ятірку вживаних авто, які зараз не варто купувати в Україні
- 10:26 «Любимо тебе»: з’явились нові фото принца Вільяма з дітьми з нагоди Дня батька
- 10:14 Експерша ракетка світу вдруге стала мамою просто перед дебютом на новій посаді
- 09:56 Боротьба з фітофторою у томатів: яких помилок не можна допускати — поради аграріїв
- 09:26 Пенсійний фонд зобов’язали виплатити підвищені пенсії: хто отримає гроші додатково
- 09:20 Переробники тягнуть через Раду 10% мита на експорт сої та ріпаку, бо не готові платити конкурентну ціну — ВАР
- 08:54 В Києві «Шахед» впав посеред приватного сектору на Русанівських садах: є постраждалі та руйнування
- 08:49 Клубний чемпіонат світу-2025 з футболу: календар, результати та відеоогляди матчів, розклад телетрансляцій
- 08:16 Проблеми Терезів можуть вирішитися самі собою, а Козерогам «світить» премія: гороскоп на 16 червня
- 15.06 23:52 Україна U21 з голами Ваната та Брагару перемогла Фінляндію на Євро-2025: відеоогляд матчу
- 15.06 22:27 Секрети вибору гаманця в Японії: можливо, знання цих нюансів допоможе привернути фінансову удачу
Рекордне зростання цін: скільки може коштувати сало на свята

Перед новорічно-різдвяними святами, коли традиційно підвищуються ціни на продукти, вартість сала може злетіти з нинішніх 160−165 гривень до 200−250 гривень за кілограм. В Асоціації «Свинарі України» бачать кілька причин для подорожчання, повідомляє КП в Україні.
Фахівці пояснюють, що жодної змови на ринку немає, а дорожчає сало під впливом економічних чинників. Свинарство з кожним роком все менш вигідне в умовах здорожчання кормів, енергоносіїв. Зростають витрати на ветеринарію, на оплату праці співробітників та на податкові відрахування.
«Оператори галузі відзначають збільшення витрат на 20−25% порівняно з минулим роком, і вони зростатимуть далі», — кажуть в асоціації «Свинарі України».
Дрібні фермери змушені або згортати бізнес, або переорієнтуватися більш прибуткові м'ясні породи свиней. А промислові свиногосподарства ще раніше перейшли на виробництво м'яса, а не сала. «Сало — нішевий продукт… Основна частина виробництва свинини в Україні зараз представлена промисловими свиногосподарствами, які вирощують м'ясні породи свиней», — пояснюють представники асоціації.
В умовах скорочення пропозиції сала ціни на нього прогнозовано зростають. Втім, в асоціації визнають, що в останні роки передсвяткові цінові сплески стали менш вираженими та недовгими через зниження платоспроможності населення.
Нагадаємо, раніше депутат від «СН» Микола Тищенко заявив, що нібито ціни на сало на Бессарабському ринку у Києві стартують із 50 гривень за кілограм. Співробітники ринку з таких висловлювань посміялися і уточнили, що сало на ринку коштує від 150 до 500 гривень за кілограм, а Тищенко купує «стратегічний продукт» по 250 грн/кг.
Фото Сергія ТУШИНСЬКОГО, «ФАКТИ»
11960Читайте нас у Facebook