Факти
Домашній хліб-батон

Домашній хліб-батон, який ви точно полюбите: готуйте та діліться рецептом із колежанками

Вікторія МИКИТЮК, «ФАКТИ»

22.03.2024 20:16

Зараз у магазині можна купити будь — який хліб, але домашній — то особлива смакота. Готувати його — справжній ритуал, а який неймовірний потім запах випічки по всій оселі. Неможливо втриматись, аби не скуштувати скибку, ділиться Олена Тарандюк, яка раніше пропонувала приготувати гарбузові кекси з шоколадом.

Опара:

  • Вода — 150 мл (t 30−35 C)
  • Дріжджі — 5 г (пресовані)
  • Борошно — 230 г

Тісто:

  • Опара вся
  • Вода — 110 мл (t 30−35С)
  • Сіль- 7 г
  • Цукор — 30 г
  • Борошно 210- 270 г
  • Вершкове масло — 20 г (82% жирності)

Опара тривалого бродіння: у воді розпустити дріжджі, додати борошно, змішати до однорідності. Консистенція м'якого тіста. Миску затягнула плівкою, зробила проколи, залишила на бродіння на 2−2,5 години.

У воді розчинити цукор, сіль, додати до готової опари. Розмішати до однорідності. Додати борошно поступово, воно різне, тому може піти по-різному, замісити тісто. Потім маленькими порціями додати масло, кожен раз добре промішати. Вимісити тісто 7−10 хвилин. Тісто м’яке, але не липне до рук. Ємність змастити олією, викласти тісто, закрити плівкою і залишити підходить на 2 години. За цей час зробити одну обминку через 1 годину. Килимок змастити олією, викласти тісто, яке підійшло. Розділити на 2 частини, кожну округлити, прикрити плівкою, залишити на 10 хвилин.

Сформувати заготовки, викласти на деко, застелене пергаментом, прикрити від завітрювання, залишити підходити на 1,5 години. Потім заготовки обережно змастити теплою водичкою, зробити надрізи гострим ножем. Випікати у розігрітій духовці при t 190 С — 30 хвилин (перші 10 хвилин випікаємо з паром, на дно розігрітого деко виливаємо пів склянки кип'ятку, потім пар прибираємо та допікаємо без пару).

За 5 хвилин до готовності батони змастити крохмальним киселиком та допекти.

Крохмальний киселик: на 50 мл води ½ ч.л. крохмалю без гірки розмішати та заварити на вогні, він має бути ріденьким.

Нагадаємо рецепт часникових сухариків з черствого хліба.