В Україні готуються підвищити мінімальні ціни на алкоголь. Фахівці Мінекономіки пропонують, щоб в першу чергу, подорожчання торкнулося горілки і коньяку, а також інших міцних напоїв: віскі, рому, джину. Підвищаться ціни і на деякі види виноробної продукції, на сидр і перрі.
Проект постанови від Мінекономіки зараз винесено на громадське обговорення. Пропонується підняти мінімальні ціни наступним чином:
- на горілку і лікеро-горілчані вироби — на 6,2%;
- на віскі, ром і джин — на 5,9%;
- на коньяк (бренді) — на 5,5%;
- на сидр, вермути, іншу виноробну продукцію — на 8,2−34,2 відсотка.
Вартість натуральних тихих та ігристих вин поки залишиться без змін.
Якщо постанову підтримають, то стандартні півлітра горілки будуть коштувати не менше 95 грн (зараз — не менше 89,4 грн). На 0,5 літра коньяку в залежності від кількості «зірочок» мінімальна ціна складе 135,4 грн, 147 грн або 159,8 грн. 0,7 літра віскі міцністю 40% в роздрібі повинні коштувати не менше 265,4 грн.
У Мінекономіки вже порахували, що нові мінімальні ціни на міцний алкоголь принесуть до державного та місцевого бюджетів близько 300 млн грн. Крім того, в міністерстві посилаються на статистику ВООЗ, згідно з якою 10-відсоткове підвищення ціни майже на третину знижує число смертей від алкоголю.
Нагадаємо, соціологи, вивчаючи алкогольні вподобання українців, з'ясували, що на свята кожен другий п'є шампанське, 20% - горілку, 16,8% - фабричні вина, 15,1% - коньяк або бренді, 9,6% - домашні вина, 6,9% - домашній міцний алкоголь.
фото pixabay.com
1232Читайте нас у Facebook