ПОИСК
Україна

У Вашингтоні завершилась зустріч Зеленського та Байдена

23:20 1 вересня 2021
зеленський і Байден

У Вашингтоні завершилася зустріч президентів США та України. Після коротких заяв для ЗМІ відбулися переговори в розширеному форматі, а також віч-на-віч.

Всі подробиці про зустріч президентів США та України читайте на сайті «ФАКТІВ» у цій новині.

Зустріч президентів США та України завершилася. Вона тривала понад дві години. Володимир Зеленський вже залишив Білий дім.

Володимир Зеленський подякував Байдену за 2,2 млн доз вакцин проти коронавірусу.

РЕКЛАМА
зеленский байден
Зеленський та Байден зустрілися в Овальному кабінеті

Володимир Зеленський повідомив, що передав представникам Білого дому список українців, які утримуються в Росії та на окупованих територіях Донбасу та Криму. Зеленський повідомив, що сподівається на допомогу Байдена у визволенні близько 450 полонених. Крім того, Зеленський заявив, що Україна втратила 15 тисяч кращих людей у війні на Донбасі.

РЕКЛАМА

 

Також український президент висловив співчуття з приводу загибелі військових США в Афганістані.

РЕКЛАМА
Зеленский и байден
Обидва президенти згадали про тривале партнерство України та США
 

На початку зустрічі Джо Байден, як і обіцяв, заявив, що США всіляко підтримує суверенітет, територіальну цілісність і євроатлантичні прагнення України, особливо в умовах російської агресії. Американський лідер нагадав, що цього року виповнюється 30 років стратегічного партнерства України та США. Також президент США повідомив про новий пакет військової допомоги Україні в розмірі 60 млн доларів.

зеленский и байден
Сторони виступили з короткими заявами
 

Байден повідомив, що хотів би ще раз відвідати Україну. У Києві політик уже бував, у 2014 році - тричі.

зеленский и байден
На переговори відведено трохи більше двох годин
 

Джо Байден і Володимир Зеленський збиралися обговорити три блоки тем, в тому числі болюче питання - проєкт «Північний потік-2», що б'є по енергобезпеці України.

На зустріч із Зеленським у графіку Байдена було виділено максимум дві з половиною години. Спільної пресконференції двох президентів не планувалося.

Зеленський знаходиться з дводенним візитом у Вашингтоні. У США український президент прилетів 31 серпня. Після зустрічей у столиці запланована поїздка до Каліфорнії.

владимир зеленский и елена зеленская
У поїздці президента супроводжує дружина Олена Зеленська

За два дні у Вашингтоні Зеленський вже встиг зустрітися з міністром оборони США Ллойдом Остіном. Між оборонними міністерствами України та США в присутності президента підписано рамкову угоду про партнерство.

зеленский в сша
Міністри підписували угоду в присутності президента

Також Зеленський був присутній на церемонії підписання заяви Департаменту енергетики США та українського Міненерго про співпрацю в енергетиці та захист клімату.

Зеленский в сша
Енергетичні відомства домовилися тісніше співпрацювати

У першої леді Олени Зеленської своя програма візиту у Штати. За сприяння Зеленської в садибі-музеї Маунт-Вернон першого президента США Джорджа Вашингтона був запущений аудіогід українською мовою.

елена зеленская
Олена Зеленська

Українська делегація під час візиту в США побувала на Арлінгтонському військовому кладовищі в передмісті Вашингтона. Було покладено вінок до Меморіалу невідомому солдату.

 

У США президент поділився своїм баченням розвитку України й презентував амбітний план реформ. Тут не обійшлося без курйозних ситуацій: Зеленський не зміг швидко перевести суму в гривнях у долари. «Я просто не знаю курс», — поскаржився глава держави. Радник глави Офісу президента Тимофій Милованов взявся допомогти, але ще більше всіх заплутав.

А політичний психолог Світлана Чуніхіна звернула увагу, як дивно у США підписали фото з українським президентом. З'явився привід згадати, як на початку президентства Зеленського до нього приклеїлося прізвисько «Моніка Зеленські».

зеленский
Фото зі сторінки Світлани Чуніхін

Візит президента України в США кілька разів переносили. Спочатку йшлося про середину літа, потім сторони домовилися про 30 серпня. Пізніше візит перенесли на 31 серпня, а потім за ініціативою Штатів ще раз змістили — вже на 1 вересня.

Колишній посол України в США Валерій Чалий в інтерв'ю «ФАКТАМ» не поспішає називати візит Зеленського в Штати доленосним. Для українського президента зустріч дійсно буде важливою та визначальною щодо політичного майбутнього. А ось про доленосність даного візиту для Америки поки не йдеться.

Фото president.gov.ua, whitehouse / instagram, navideovidno / Telegram

2028

Читайте нас у Facebook

РЕКЛАМА
Побачили помилку? Виділіть її та натисніть CTRL+Enter
    Введіть вашу скаргу
Наступний матеріал
Новини партнерів