ПОИСК
Політика

Перший рiк президента україни вiктора ющенка

0:00 21 березня 2006
Інф. «ФАКТІВ»

За матерiалами виступiв Президента Украчни Вiктора Ющенка, 2006 рiк

Про демократiю

Коли ми пiдводимо пiдсумок 2005 року, важко пригадати скiльки було бажаючих завалити цей рiк i показати, що ця влада неефективна. З iншого боку, було колосальне намагання довести, можливо, вперше за 15 рокiв, що свобода i демократiя чогось варта, що вона матерiальна та стосується кожної людини, що вона пiднiмає пенсiю, заробiтну плату i вирiшує тi питання, на якi роками в цiй країнi всi дивилися з рiзних трибун.

Про промисловiсть

Що показав 2005 рiк? За останнi 2,5 року призупинено падiння промисловостi, її ключових галузей: в машинобудуваннi негативна тенденцiя до падiння спостерiгалась 3 роки; в хiмiчнiй промисловостi — 3 роки, деревообробнiй — 3 роки, нафтовiй — 3 роки, сьогоднi лише двi галузi економiки знаходяться в стагнацiї: оптова торгiвля i будiвництво.

Про економiку

Прямi iноземнi iнвестицiї збiльшилися в декiлька разiв. 7,8 млрд. доларiв iнвестицiй в нацiональну економiку є найбiльша цифра за всi роки української незалежностi.

РЕКЛАМА

Звiдки починається економiка росту? Вiд першої операцiї, коли громадянин свою зарплату чи пенсiю несе до банку, i тi кошти починають працювати на нацiональну економiку.

Це ж, безумовно, не плiд роботи 19 мiнiстрiв, це — робота всiєї системи влади. Збитки економiки в цьому роцi є найменшими — 14,8 млрд. , 12 мiсяцiв тому вони становили 30 млрд.

РЕКЛАМА

Про безробiття

В минулому роцi було створено 1 млн. 139 тис. робочих мiсць. Заборгованiсть по зарплатi скоротилася на 13% або практично кожна 8 гривня заборгованостi була погашена. Хiба це не предмет звiту позитивної роботи? Реальнi доходи населення, скоригованi на всi iнфляцiйнi процеси, виросли на 20%. Номiнальна зарплата зросла на 34%. В українськiй соцiальнiй iсторiї заробiтна плата за один рiк нiколи не пiднiмалась до такого рiвня.

Бiльш нiж на 50% зросла зарплата у бюджетнiй сферi, i нехай вона не вiдповiдає рiвню зарплати в промисловостi, за цей рiк ми її наблизили до останньої майже на 14 пунктiв. Ми ставимо собi за мету, щоб вчитель, медик отримували як мiнiмум середню заробiтну плату, таку ж, як в промисловостi.

РЕКЛАМА

Про державну полiтику

Полiтика повинна бути проста, зрозумiла i дуже конкретна. Ключ до успiху 2006 року знаходиться в площинi структурних змiн. Цi змiни повиннi стосуватися тiєї частини економiки, сфер соцiального, гуманiтарного життя, якi найбiльше стосуються iнтересiв людей, щоб цю полiтику вiдчула бiльшiсть суспiльства.

Про реформу системи охорони здоров'я

Ми провели з'їзд медикiв сiмейної медицини, де обговорили нову концепцiю системи охорони здоров'я нацiї. В цьому роцi видiлено додаткових 4,4 млрд. гривень на систему охорони здоров'я. Звичайно, всього ми за рiк не зробимо, але ми можемо багато зробити в 2006 роцi. Треба по-iншому подивитися на доктрину сiмейного лiкаря, по-iншому подивитися на медицину на селi, на фельдшерсько-акушерськi пункти (ФАП). Якщо умовно подiлити видiленi кошти на всi сiльськi райони i кiлькiсть ФАПiв, це 20-40 тис. в розрахунку на кожен ФАП. Ми беремо зобов'язання по 5-6 районах в кожнiй областi в цьому роцi зробити радикальну модернiзацiю тих вiддiлень, якi протидiють саме характерним захворюванням цього регiону. Треба придiлити особливу увагу проблемi дитячої смертностi, проблемам серця й судин, проблемi туберкульозу.

Про газ

З 1996 року Україна платила за газ 50 доларiв. На той час, коли встановлювалася цiна, ця цiна вiдповiдала цiнi на ринку. Наприклад, у Нiмеччинi у 1998 роцї газ коштував 75 доларiв. Зараз цiна в Європi, наприклад, у тiй самiй Нiмеччинi, вже 270 дол.  — за останнi 7 рокiв виросла приблизно в 3,5-3,8 раза. Якщо взяти Румунiю, цiна, яку сплачує ця країна на захiдному кордонi Украчни, становить 230 доларiв ще з 1999 року.

Про село

Ми говорили про рiк українського села. У бюджетi видiлено 10 млрд. грн. Працює 25 програм, 10 з яких вже акцептованi урядом, 10 — на розглядi i ще 5 мають бути розглянутi.

Ми говорили про те, що кожен мiнiстр повинен знайти щось своє в реформi села: хтось почне зi школи, iнший подбає про ФАПи, третiй впорядкує систему роботи сiльських дiльничних iнспекторiв. Ми домовилися з вами, що село ми повиннi пiднiмати всi разом.

Про корупцiю

За 12 мiсяцiв минулого року показник кримiналiзацiї влади зменшився за визначенням мiжнародних органiзацiй на бiльше нiж 10 пунктiв. Я знаю, як важко мобiлiзувати правоохороннi системи на iнший принцип роботи в той час, коли ми маємо досить пов'язанi, досить тiньозованi моделi чи принципи прийняття рiшення тих чи iнших питань. У податковiй наводити порядок дуже важко. Доки буде прострочена заборгованiсть по ПДВ, завжди буде нечесний податкiвець, який буде допомагати її достроково погасити через хабар… Зараз МВС, Генеральна прокуратура, Служба безпеки опрацьовує на РНБО Концепцiю боротьби з корупцiщю i конкретнi задачi на 2006 рiк.

Про зовнiшню полiтику

Країна виведена з iзоляцiї, за цей рiк ми пiдписали фундаментальну угоду з Євросоюзом, 22 лютого 2005 року, до цього дня ми пiдписали вже 9 угод з Євросоюзом, починаючи з космосу, аеронавтики i закiнчуючи спiвпрацею у енергетичному секторi, Україна приєдналася до Болонського процесу. Ми отримали статус країни з ринковою економiкою. Переглянута вiзова полiтика, яка привела до того, що Україну майже в два рази бiльше стали вiдвiдувати iноземнi громадяни. Досягнуто значний прогрес в органiзацiї двостороннiх стосункiв з такими країнами, як Велика Британiя, Францiя, Росiя. Кожна країна, кожна нацiя повинна знати, де закiнчується її суверенiтет, де починається її нацiональний кордон.

Коли ми домовляємось про те, що в 2006 роцi буде реалiзований загальний план дiй, куди будуть залученi робота кожного мiнiстерства, мiнiстра i вiдомства, це легко прогнозована система. Полiтика реформ — це полiтика, яка має один центр, яка має узгодження iз своїми колегами, як у змiстовнiй частинi, так i у форматi часу.

 

234

Читайте нас у Facebook

РЕКЛАМА
Побачили помилку? Виділіть її та натисніть CTRL+Enter
    Введіть вашу скаргу
Наступний матеріал
Новини партнерів