Аукціонний будинок Christie's проведе 11 травня торги у Женеві, на яких будуть виставлені рідкісні вина. Один з лотів викликав ажіотаж не лише у поціновувачів алкогольних напоїв. Йдеться про пляшку французького вина Petrus («Петрюс»), стартова ціна якої становить майже мільйон доларів!
Західні ЗМІ називають цей незвичайний лот «вином з космосу». І це не красива фраза чи перебільшення. У листопаді 2019 року Petrus за договором з приватною компанією Space Cargo Unlimited відправила на Міжнародну космічну станцію 12 пляшок свого вина врожаю 2000 року. Цей перший в історії освоєння космосу «винний льох» перебував на орбіті більше ніж 400 діб. Вино пройшло шлях близько 300 мільйонів кілометрів! У січні 2021 року пляшки успішно повернулися на Землю.
Цей незвичайний науковий експеримент починався для того, щоб вчені могли зрозуміти, як тривале перебування у стані невагомості впливає на звичні для людини продукти та напої. Такі знання неймовірно важливі, оскільки людство планує у недалекому майбутньому відправити у космос експедиції для вивчення інших планет, зокрема Марсу.
Читайте в «ФАКТАХ» — Ілон Маск: «Це дуже круто — народитися на Землі та бути похованим на Марсі!»
Christie's має намір продати лише одну пляшку з «космічної дюжини». Ще три вже було розкорковано у березні для дегустації. Вісім залишено у цілості для подальшого вивчення.
Той, хто зважиться купити «вино з космосу», отримає ще одну пляшку Petrus урожаю того ж року, щоб мати можливість порівняти смак і аромат. Ціна такої пляшки зазвичай не перевищує 6 000 доларів.
А що кажуть дегустатори, які у березні вкусили вино після його повернення на Землю? Оцінювали якість напою фахівці Інституту вина і виноградарства при університеті Бордо, Франція. Серед них була журналістка Джейн Енсон, автор книги «У Бордо» (Inside Bordeaux).
«Мені важко сказати, став смак „космічного вина“ краще чи гірше. Але він точно зовсім інший. Було більше квіткових і копчених нот. Однак це в принципі характерно для вина Petrus, коли воно старіє».
Дегустатори також відзначили різницю у кольорі. «Вино з космосу» придбало незвичайний відтінок червоної цегли.
Енсон пояснила, чому для експерименту було обрано продукцію Petrus. Ця французька фірма виробляє не більше 30 тисяч пляшок на рік. Її вино — одне з найдорожчих і престижних у світі. Але головне — воно може довго витримуватися. «Є не так багато вин, які дійсно здатні старіти протягом 60−70 років і навіть довше. Petrus — одне з них», — стверджує Енсон.
Глава Space Cargo Unlimited Ніколя Гом заявив, що гроші, які його компанія сподівається виручити від продажу у Женеві 11 травня, будуть спрямовані на проведення нових експериментів у космосі.
437Читайте нас у Facebook