Чи можна шоколад діабетикам: у МОЗ дали важливі рекомендації
У Всесвітній день шоколаду, 7 липня, в Міністерстві охорони здоров'я України вирішили розповісти кілька важливих фактів про цей продукт. Це допоможе зробити вибір на користь або, навпаки, проти шоколаду. Поради опубліковані в Telegram-каналі МОЗ.
Чорний шоколад містить 50−90% какао-порошку, какао-масло і цукор, молочний — приблизно 10−50% какао-порошку, какао-масло, молоко в певній формі та цукор. Також чорний шоколад містить в 2−3 рази більше багатого флавонолів какао-порошку, ніж молочний шоколад.
Читайте також: Знижує тиск, зміцнює кістки, позбавляє від депресії: чим ще корисне какао
Відомо, що флавоноли підтримують вироблення оксиду азоту у внутрішній клітинній оболонці судин (ендолетія), який допомагає розслабити судини і поліпшити кровообіг, знижуючи тим самим артеріальний тиск. Флавоноли в шоколаді можуть підвищити і чутливість до інсуліну в короткострокових дослідженнях, що в довгостроковій перспективі може зменшити ризик діабету.
Дослідження показують, що споживання шоколаду, особливо чорного, призводить до зменшення проявів депресивних симптомів, може збільшувати кількість ендогенних амінів, зокрема, фенілаланіну — нейромодулятора, який бере участь в регуляції настрою людини і відповідно в патогенезі депресії. Також споживання шоколаду супроводжується приємними відчуттями, які позитивно впливають на нейротрансмітерні системи — виробляються дофамін, серотонін і ендорфіни.
Важливо, що шоколад можна їсти навіть при годуванні груддю. Адже грудне молоко виробляється не в шлунку, а в молочній залозі завдяки пролактину, окситоцину, крові і лімфі. Тому якщо ви мама, яка годує, сміливо порадуйте себе шоколадом.
А ще варто знати, що білий шоколад зовсім не містить какао-порошку, і виготовляється прямо з какао-масла, цукру і молока.
А британців раніше підкорив рецепт шоколадного пирога з чотирьох інгредієнтів і без борошна.
838Читайте нас у Facebook