- 10:55 Ванна буде як нова: експертка Мелісса розповіла, як надати блиску старій сантехніці без надмірних затрат
- 10:22 Зараз на кону довіра до Трампа в Європі, — ЗМІ
- 10:02 Працювали дрони: СБУ знищила ворожу РЛС та склади на «вишках Бойка» у Чорному морі
- 09:55 Імбирне печиво з медом від Злати Огнєвіч: ароматне, хрумке та просто ідеальне для затишних вечорів
- 09:38 Де і коли дивитись онлайн фінал Ліги Європи «Тоттенхем» — «Манчестер Юнайтед»: розклад трансляцій та ставки букмекерів
- 09:24 «Вирівнювання цін»: нардеп розповів, чому українцям потрібно готуватися до неминучого здорожчання комунальних послуг
- 09:03 «Ера ШІ починається в Університеті культури!» — Михайло Поплавський
- 08:54 Ворог вночі підступно атакував Суми, Херсон та низку інших міст: де лунали вибухи та працювала ППО
- 08:18 Терези отримають цінну інформацію, а Козероги — відповідь на важливе питання: гороскоп та «працююча» практика від мольфара на 19 травня
- 18.05 22:27 Сріблясті босоніжки — тренд літа-2025: чому це взуття стане вигідною інвестицією в гардероб
- 18.05 22:00 Дуже смачна спаржа: королівське задоволення
- 18.05 21:30 Ніколь Кідман зізналася, що шкодує про одну річ, від якої відмовилася під час побачень
Дітям достатньо однієї мандаринки на день: дієтологиня розповіла про користь та шкоду цитрусових

Взимку без цитрусових, а особливо мандаринів та апельсинів аж ніяк. Це і традиція, і прикраса, й постачальники в першу чергу вітаміну С, а також мікроелементів, антиоксидантів. Чим ще корисні цитрусові і як їх правильно вживати — розповіла на своїй сторінці українська дієтологиня Світлана Фус, яка раніше доводила, що одноманітне харчування — табу.
«Мандарини краще їсти прямо з білою сіточкою, що закутує дольки: там міститься велика кількість глікозидів, що зміцнюють серце. У їхніх плодах високий вміст аскорбінової кислоти (38% добової норми в 100 г), але це менше, ніж в апельсинах (там її відповідно 59%). Обидва фрукта не дуже багаті іншими вітамінами. За мінеральним складом їх плоди також схожі, містять калій, кальцій, кремній, магній. У апельсинах є не тільки антиоксидант вітамін C. Антиоксидантна дія бета-каротину та фолієвої кислоти цього фрукту допоможе зберегти еластичною шкіру, надасть більш здоровий вигляд. Цей ефект мають як косметичні засоби з вмістом апельсину, так і самі фрукти при їх споживанні».
⠀
За словами Фус, лимон знаменитий своїм кислим смаком та високим вмістом вітаміну С.
«Мореплавці брали з собою лимони в далекі плавання, як засіб від цинги -цей вітамін практично не руйнується, тому довго зберігається в плоді». ⠀
⠀
Як фрукти, що містять кислоти, цитруси, додає дієтологиня, добре поєднуються з м'ясом і рибою. Солодкі цитруси: апельсини, мандарини, помело і навіть грейпфрути, прекрасні самі по собі. Їх їдять свіжими, додають у фруктові та овочеві салати.
«Дітям цитрусові треба давати з обережністю, вони протипоказані при діатезах. Також не варто вживати їх людям з підвищеною кислотністю, виразкою шлунку і розладами кишечнику. Хворі на цукровий діабет повинні пам'ятати про високий вміст цукру в мандаринах і апельсинах. А ще мандарини та апельсини мають вищий за інші цитрусові глікемічний індекс, такий же приблизно, як у хурми, винограду чи яблук. Рекомендую їсти мандарин не більше 1−2 шт. за 1 раз дорослим, а дитині достатньо 1 мандаринки в день».
Нагадаємо, що раніше на сторінках «ФАКТІВ» Світлана Фус пояснювала, як організму шкодить відмова від сніданку.
1265Читайте нас у Facebook