ПОИСК
Суспільство та люди

Старий Новий рік: які страви обов’язково повинні бути на святковому столі

11:42 12 січня 2023
святковий стіл

Після Різдва в Україні традиційно у ніч з 13 на 14 січня відзначається Старий Новий рік. Вечір напередодні Старого Нового року називають Щедрим, тому й святковий стіл має бути ситним та смачним.

На столі обов'язково повинні бути кутя, різноманітні випічки та частування. Чим більше страв буде, тим щедрішим обіцяє бути наступний рік.

Головна страва, як і на Різдво, — кутя. На відміну від різдвяної, вона готується з вершковим маслом.

Обов'язковою складовою святкового столу на Старий Новий рік є страви зі свинини. Крученики — чудова закуска для Щедрого вечора. Їх готують з різними начинками: це може бути сало, смажені гриби з цибулею, чорнослив. Альтернативою може стати домашня печеня зі свининою.

РЕКЛАМА

Узвар також прийнято ставити на стіл у Щедрий вечір.

РЕКЛАМА

На варениках у Старий Новий рік прийнято ворожити. Для цього в них кладуть різну начинку, що символізує щось. Наприклад, монета — до грошей, а каблучка — до весілля.

РЕКЛАМА

Традиційний український борщ з пампушками — не лише повсякденна, а й святкова страва, яку неодмінно ставлять на стіл у Щедрий вечір.

Раніше «ФАКТИ» публікували рецепт крекера від кулінара із Кривого Рогу Елли Іванової, який можна приготувати до Старого Нового року.

1043

Читайте нас у Facebook

РЕКЛАМА
Побачили помилку? Виділіть її та натисніть CTRL+Enter
    Введіть вашу скаргу
Наступний матеріал
Новини партнерів