- 15:14 Ретроградний Меркурій у липні-2025: що потрібно зробити і чого робити не можна
- 14:49 Легка запіканка з кабачком: рецепт для лінивих
- 14:29 Податок у 23% на онлайн-продаж українцям не загрожує: причина в регламенті ВР, але його все одно хочуть впровадити
- 14:01 Поліція розшукала поціновувачку росії, що оскандалилася в київському метро: що їй загрожує
- 13:31 Не «ждуни», а розвідники: військовий розповів, для чого ворог використовує БпЛА із сонячною панеллю
- 13:00 Євроінтеграція України під питанням: Мерц не очікує змін до 2034 року
- 12:57 «Швидка» потрапила у ДТП у Дніпрі: загинув медик
- 12:30 Чому автор першої української Конституції Пилип Орлик і його син, французький дипломат, вдавали на людях, що вони незнайомі: знайдено документи
- 12:01 Де і о котрій годині дивитись онлайн Усик — Дюбуа 2: розклад трансляцій та прогноз на бій-реванш за титул абсолютного чемпіона світу
- 11:46 Вночі ворог атакував Україну понад 340 дронами та 35 ракетами: скільки з них вдалося збити
- 11:32 Трамп у розмові із Зеленським пропонував Україні перейти в наступ — ЗМІ
- 11:11 Батіг Індіани Джонса, подарований принцу Чарльзу, пішов з молотка за півмільйона доларів
Річниця від дня смерті Єлизавети II: відомий шеф-кухар розповів про улюблений пиріг королеви (рецепт)

В перші роковини смерті королеви Великобританії Єлизавети ІІ королівська родина не планує проводити публічні заходи: на траурні церемонії буде запрошено лише близьких членів сім'ї.
Але прості британці зі світлим смутком згадують покійну монархиню, а також всі речі, які пов'язані з нею.
Зокрема, колишній королівський шеф-кухар Даррен Макгрейді згадав, що хрумкий шоколадний торт був одним з найулюбленіших десертів королеви і частим гостем на її столі під час пообіднього чаювання.
Особливість торту в тому, що випікати нічого не потрібно, та й готується він зовсім просто. Для любителів насиченого шоколадного смаку цей рецепт — справжня знахідка.
Макгрейді стверджує, що жодного разу не бачив, щоб десерт з'їли не до кінця. Більше того, торт ніколи не набридав монархині. Його, за словами Макгрейді, готували знову і знову — практично щодня. Крім того, і принц Вільям — великий шанувальник цього десерту, який подавали на його весільному бенкеті у 2011 році як «торт нареченого».
Інгредієнти для основи торта:
- 400 г здобного чайного печива;
- 275 г чорного шоколаду;
- 275 г молочного шоколаду;
- 250 г несолоного вершкового масла;
- 85 г золотистого (інвертного) сиропу.
Для ганашу та оздоби:
- 150 г чорного шоколаду;
- 150 мл вершків із високим вмістом жиру (в ідеалі не менше 48%);
- шоколадні стружки.
Спосіб приготування:
Для бісквітного торта:
Злегка змастіть і вирівняйте основу та стінки форми, покритої папером для випічки. Викладіть печиво у велику миску для змішування — краще, якщо це буде суміш із великих та маленьких шматочків, перші добре виглядають у готовому десерті, а другі — допомагають заповнити прогалини.Розламайте темний та молочний шоколад у великій мисці. Наріжте вершкове масло кубиками і додайте його до шоколаду. Нагрівайте суміш у мікрохвильовій печі на середній потужності з інтервалом у 10 секунд, щоразу ретельно її перемішуючи.
Додайте до шоколаду з маслом золотистий сироп. Полийте сумішшю подрібнене печиво і перемішайте його так, щоб усі шматочки були вкриті шоколадом. Тепер викладіть чверть основи у форму. Щільно притисніть її, щоб не залишалося порожнечі. Продовжуйте додавати шар за шаром, поки вся суміш виявиться вдавленою у формі. Поставте торт у холодильник на 3−4 години.
Як приготувати ганаш (крем):
Якомога дрібніше наріжте темний шоколад і покладіть його в миску для змішування. Акуратно розігрійте вершки в маленькій каструльці на слабкому вогні, але не доводьте до кипіння. Як тільки молочний продукт почне виділяти бульбашки, знімайте його з вогню.Полийте шоколад гарячими вершками, змішайте суміш і залиште її на 4−5 хвилин. Знову перемішайте ганаш, щоб він став однорідним та блискучим. Дістаньте шоколадно-бісквітну основу і залиште її на чотири-п'ять хвилин. Перемішуйте, поки не вийде однорідний шоколадний ганаш. Дістаньте бісквітний корж із форми та зніміть з нього папір для випікання. Викладіть торт на решітку над деком. Тонким струмком вилийте на нього ганаш і розрівняйте лопаткою. Залиште десерт застигати на 15 хвилин. Готовий торт прикрасьте шоколадними завитками чи будь-якими іншими прикрасами. І подавайте гостям.
Нагадаємо, що королева померла 8 вересня 2022 року. Труну з тілом Єлизавети ІІ після богослужіння у каплиці Святого Георгія у Віндзорському замку помістили у королівський склеп.
Фото з Вікіпедії
9174Читайте нас у Facebook