ПОИСК
Книга рецептів

Що потрібно готувати у День Святого Миколая: рецепт смачних пряників для вечірників

11:11 19 грудня 2021
пряники

На День святого Миколая традиції зобов'язували випікати солодкі пряники. Це і дитячі «миколайчики», і «Принтени», що довго зберігаються, а також частування для вечірників. Етнограф Олена Громова розповіла «ФАКТАМ» рецепти, поширені на Сумщині та Полтавщині.

Пряники для вечірників

Для тіста:

  • Цукор — 2 склянки;
  • Молоко — 1 склянка;
  • Сода — 2 ч. л. (або 1 ч. л. амонію харчового, або 5 ч. л. розпушувача);
  • Борошно.

Для глазурі:

  • Борошно — 1 ст.л.;
  • Крохмаль — 2 ст.л.
  • Молоко.

З інгредієнтів замішати круте тісто (борошно насипати, скільки візьме). Формами вирізати фігурки. Змастити пряники буряковим соком. Випікати в печі, поки пряники не почнуть ковзати по деку.

Крохмаль та борошно змішати, заварити молоком. Готові вироби прикрасити отриманою глазур'ю.

РЕКЛАМА

Найпоширенішими формами пряників були конячки (їх дарували хлопчикам) та панянки (обдаровували дівчаток). Про інші традиції святкування Дня Миколая читайте у статті «ФАКТІВ» «Чому святого Миколая вважали другим після Бога: історія та традиції зимового свята».

Фото https://ua.depositphotos.com/

РЕКЛАМА

516

Читайте нас у Facebook

РЕКЛАМА
Побачили помилку? Виділіть її та натисніть CTRL+Enter
    Введіть вашу скаргу
Наступний матеріал
Новини партнерів