- 17:29 Лише сходинка до слави та багатства: принц Вільям про Меган Маркл та Гаррі
- 16:59 Це тільки початок: популярна співачка вразила новиною
- 16:30 Якщо Україна впаде, це буде епічною стратегічною поразкою Заходу: у Британії попереджають про катастрофу
- 16:26 Оренда квартир подорожчала на 4,5% з початку року: де найвищі ціни в Україні
- 15:59 В Карпатах стався землетрус: що відомо
- 15:31 Окупантам приготуватись: яку зброю Німеччина пообіцяла Україні
- 15:29 Зеленський міняє уряд: кому президент запропонував посаду прем’єр-міністра
- 15:14 Не обміняють — помста невідворотна: експерт про ліквідацію кілерів фсб
- 15:13 ORIGAMI for UKRAINE за підтримки Фонду Андрія Матюхи залишиться в Києві до кінця теплого сезону
- 15:01 50 тисяч грн за народження дитини: Кабмін ухвалив важливе рішення
- 14:32 Чому росія посилює атаки на Україну: пояснили військові експерти
- 14:18 Чемпіона росії з футболу розвели на величезні гроші
Як зрозуміти, що гарбуз дозрів, та коли краще збирати врожай

Середньостиглі сорти гарбуза, з яких готують різні запіканки, супи, випічку, прибирають на початку осені. Збирання врожаю проводиться ближче до середини вересня або у другій половині місяця, пише «Удачне».
Якщо сорт гарбуза скоростиглий — то врожай знімають раніше приблизно на місяць. Пізні сорти збирають пізніше на 30 днів.
Є чимало загальних ознак, які підкажуть, що овоч пора збирати:
- Плодоніжка стала твердою та жорсткою. М'якуш має щільну структуру.
- Спостерігається чіткий малюнок на стиглих овочах. Виняток — зелено плідні сорти.
- Колір овочів став більш насиченим. І тут також є виняток. Деякі сорти змінюють відтінок на білий чи сірий.
- Спостерігається пожовтіння та висихання листя, а також батогів гарбуза.
- Чути дзвінкий звук від постукувань по овочу.
- Насіння має тверду шкірку.
Про те, що настав час прибирати гарбуз, також розповість кора:
- бурий відтінок у поєднанні з появою світлих круглих плям — сигнал про стиглість мускатного гарбуза;
- поява світло-жовтих смуг — кущових сортів;
- виникнення густої та темної сітки — видів з великими плодами.
Збирати плоди потрібно у сухий день. Якщо збирання врожаю потрапляє на дощовий період, зірваний гарбуз потрібно на кілька діб залишити у темному сухому приміщенні. Цього часу достатньо, щоби плоди добре просохли.
Раніше «ФАКТИ» розповідали про те, як зрозуміти, коли час викопувати картоплю.
Читайте нас у Facebook