ПОИСК
Книга рецептів

Ідеально для ранкових чаювань: готуємо вергуни на кефірі

22:30 13 травня 2023
Вергуни

Вергуни — традиційний український смаколик родом із Полтавщини. Їх часто готували на свята навіть на ті, що припадали на період посту. Хрумкі вергуни — це випічка, яку багато хто з нас пам'ятають з дитинства. Якщо ви пам'ятаєте смак солодких повітряних вергунів, то цей рецепт саме для вас, каже кулінарка Світлана Юрченко, яка раніше радила приготувати парові вареники на кефірі.

Інгредієнти: (всі продукти кімнатної температури)

  • 150 мл кефіру 3,2%
  • 100 г сметани
  • 2 жовтки
  • 2 ст. л. розтопленого вершкового масла
  • 400−450 г борошна
  • щіпка солі
  • 3−4 ст. л. цукру
  • 10 г ванільного цукру
  • цукрова пудра до смаку
  • 1ч.л. соди
  • олія (+смалець) для смаження

Приготування:

В миску просіюємо борошно, додаємо соду, перемішуємо. В іншу миску наливаємо злегка теплий кефір (кисляк чи ряжанку), додаємо сіль, цукор, ванільний цукор, сметану, жовтки, розтоплене масло, перемішуємо масу. Порціями в кефірну масу додаємо борошно та починаємо вимішувати тісто. Вимішуємо слухняне еластичне тісто. Воно м’яке та трішки липне до рук. Загортаємо його в плівку або пакет і залишаємо відпочити на 20 хв.

РЕКЛАМА

Викладаємо тісто на стіл, присипаний борошном, та розкачуємо його у пласт товщиною 1−1,5 см. Нарізаємо пласт на прямокутники або ромбики розміром 8×4см. У центрі прямокутника чи ромба робимо невеликий розріз. Тепер робимо те, що, по суті, і відрізняє цю страву від будь-якої іншої солодкої випічки, обсмаженої у фритюрі — надаємо вергунам їх класичного вигляду. Для цього ми вивертаємо один кінець заготовки через отвір у центрі.

Вергуни смажимо в киплячій рослинній олії. Для цього відмінно підійде сотейник або глибока сковорода. Готові вергуни викладаємо на тарілку, застелену паперовими рушниками. Коли папір вбере в себе весь зайвий жир, перекладаємо вергуни на чисте блюдо. Посипаємо вергуни цукровою пудрою.

РЕКЛАМА

Нагадаємо рецепт мармурового кето-кексу, особливість якого в тому, що цей смаколик можна їсти навіть тим, хто дотримується суворої дієти.

РЕКЛАМА

45637

Читайте нас у Facebook

РЕКЛАМА
Побачили помилку? Виділіть її та натисніть CTRL+Enter
    Введіть вашу скаргу
Наступний матеріал
Новини партнерів