- 14:01 У віці 90 років померла відома радянська актриса-путіністка
- 13:52 Без Нелі Штепи: у Полтаві вп’яте поспіль не зміг розпочатися суд над ексмеркою Слов’янська, бо вона не виходить на зв’язок
- 13:11 Випросив: Трампа таки номінували на Нобелівську премію миру
- 12:46 Готуйтеся до масштабних перевірок: частина українців можуть втратити соцвиплати вже у липні
- 12:20 «Скажу чесно: не одній кобіті зносило дах від мого м’яса»: відомий український співак запустив власне кулінарне шоу
- 12:01 Швидкий пиріг з трьох інгредієнтів: без борошна та цукру, ніжний та смачний
- 11:33 Під вибухи «Шахедів» й балістичних ракет: відомий гурт переспівав українською свій хіт
- 11:12 Майже 300 дронів та близько десятка ракет: як Повітряні сили відбивали нічний удар окупантів по Полтавщині
- 10:45 Любов зла: на Закарпатті зловили втікача із Запоріжжя, який завдав своїй дівчині 77 ножових поранень
- 10:22 Літнє сонцестояння 21 червня: що не можна робити і кому зі знаків зодіаку пощастить цього дня
- 09:53 Колишня найсильніша тенісистка світу народила другу дитину: фото малечі
- 09:32 У суботу ще доведеться «померзнути»: прогноз синоптиків на вихідні 21 та 22 червня
Що робити, якщо виноград на дачній ділянці не цвіте і не родить: аграрій назвав ТОП-8 помилок, які варто виправити прямо зараз

Іноді люди намагаються виростити на дачі виноград, але стикаються з тим, що листя на ньому зеленіє, лози товстіють, а грона так і залишаються лише уявною фантазією.
«Минулого літа я вкотре залишився без врожаю, і вирішив: годі терпіти, треба копатися, чому так виходить», — цитує видання українського виноградаря.
Тоді виноградар-початківець вирішив вияснити, в чому секрети успішного вирощування винограду і вияснив кілька причин гарного урожаю.
За його словами, світло — це перший і головний виноградарський біль.
«Коли садив свій перший кущ, і думати не міг, що тінь від яблунь позбавить його шансів на врожай. Лоза росте, але рослині вистачає сил лише на зелень, а не на грона» , — зрозумів дачник.
Друга причина — обрізка.
«Я, як і багато початківців, обрізав лози коротко, „по-європейськи“, і ще дивувався: чомусь не родить. Лише пізніше дізнався, що у більшості сортів урожай з'являється на пагонах від шостого „очка“ і далі. Тепер підрізаю обережніше — помітив різницю», — каже він.
Ще одна причина — підживлення. З цим у чоловіка теж була «епопея»: хотів як краще, сипав під корінь добриво, гною не шкодував. У відповідь виноград починав буйно рости, жирував так, що ледь не поглинав сусідні рослини — але зав'язі як не було, так і не стало.
«Тепер підгодовую обережно, пам'ятаючи, що має бути золота середина», — ділиться українець.
На врожай також впливають поливи та зимівля.
«Минулої зими не дуже уважно вкрив лози, результат: навесні частина бруньок просто не прокинулася, деякі, мабуть, підмерзли. Урок вивчений: накриваю їх ретельно, але не утеплюю „намертво“ — дихаючими матеріалами, інакше бруньки можуть зопріти», — звертає увагу аграрій.
Тако потрібно зважати на сорт винограду. Десь на третій рік дачник-любитель задумався й про сорт: виявилось, окремі види винограду з жіночими квітками взагалі не зав'язують урожаю без сусіда-запилювача. Тепер спеціально посадив поруч кишмиш як страховку.
Якщо кущ молодий — не поспішайте чекати великих урожаїв.
«Сам ледь не втратив саджанець, обважуючи його першими гронами. Тепер залишаю одне-два для проби — інші обрізаю, щоб не виснажити лозу», — звертає він увагу колег.
Ще «банальна, але правдива істина» — догляд у попередньому році — це майбутній урожай.
Поливайте, підживлюйте, укривайте, і кущ віддячить гронами.
І, нарешті, головна порада від дачника-виноградаря.
«Якщо ваш виноград не родить, не поспішайте зрубувати. Часто досить просто змінити звичну рутину — забезпечити більше сонця, правильно обрізати або підібрати добрива. Головне — не ігнорувати дрібниці й уважно спостерігати за кущем. Він сам підкаже, що виправити», — радить український виноградар.
Також можна порадити слідкувати за тим, що роблять зараз досвідчені фахівці, які щорічно отримують гарний врожай.
Зокрема, Володимир Шпак зараз зайнятий нормуванням винограду після заморозіків.
Своєю чергою, на «винограднику Юліних» пояснюють, як збираються пустити нову плодову стрілку.
І, нарешті, відома фермерка Таня розповіла, чим обробляла не менш смачну культуру — полуницю.
Також нагадаємо, як українські фермери навчилися ефективно відваджувати від малини та черешні птахів, не вбиваючи жодного з них.
455Читайте нас у Facebook