ПОИСК
Книга рецептів

Українська смакота: великодня паска від бабусі Єльки за рецептом, якому більше 100 років

22:00 5 квітня 2023
паска за столітнім рецептом

Наближається світле свято Великодня. У фудблогерки Марини Хвіль воно асоціюється зі спогадами дитинства, коли бабуся пекла паски, а вона малою спостерігала з цікавістю за цим процесом. Як старенька замішувала тісто, як виходили смачнючі пасочки, роздавали свій неперевершений аромат на всю хату. Тому фудблогерка радить приготувати особливу паску по рецепту бабусі Єльки, вона готується з дуже простих продуктів, а виходить смакота.

Інгредієнти:

  • 1 л молока
  • 200 г масла
  • 200 г смальцю
  • 100 г дріжджів
  • 600 г цукру
  • 3 пакетики ванільного цукру
  • 0,5 ч.л. солі
  • 3 яйця (2 в тісто і 1 для змащування)
  • 2350−2400 г борошна

Всі інгредієнти повинні бути свіжі і кімнатної температури.

Приготування:

РЕКЛАМА

Готуємо опару: в мисці з’єднуємо молоко 200 мл, 1 ст.л. цукру, 4 ст.л. борошна, 100 г дріжджів, все перемішуємо, ставимо в тепло на 30 хвилин. Нагріваємо 800 мл молока і до нього додаємо масло та смалець. Нагріваємо до розчинення масла та смальцю. Даємо трішки охолонути. Після того, як підійшла опара, в мисці з’єднуємо: опару, молоко, яйця, цукор, сіль, ванільний цукор. Перемішуємо. Окремо просіюємо борошно, додаємо його до рідини, замішуємо тісто мінімум 20 хвилин. Коли тісто замісили, на цьому етапі можна додати за бажанням родзинки.

Тісто залишаємо в мисці, яку змащуємо олією, накриваємо рушником і ставимо тісто підходити в тепле місце на 1 годину. Коли тісто підійшло, обминаємо його, знову накриваємо і залишаємо ще на 1 годину підходити. Далі тісто викладаємо на поверхню, обминаємо і починаємо формувати пасочки.

РЕКЛАМА

Відділяємо шматочок тіста, робимо з нього кульку, підминаючи краї під низ, і викладаємо кульку у форму, тісто повинно займати 1/3 від об’єму форми. Накриваємо форми і ставимо підходити на 30 хвилин. Після цього змащуємо яйцем і ставимо випікатись у розігріту до 160−180 градусів духовку (орієнтуйтесь по своїй духовці), час випікання залежать від форми паски — від 30 хвилин до 1,5 години. Випікаємо до золотистого кольору пасочки. Якщо пасочки почали пригорати зверху, а час випікання не вийшов, покладіть зверху на паски лист пергаменту. Спечені паски виймаємо з духовки, накриваємо і даємо охолонути.

Нагадаємо рецепт паски від кулінарки Оксани Вознюк.

РЕКЛАМА

6820

Читайте нас у Facebook

РЕКЛАМА
Побачили помилку? Виділіть її та натисніть CTRL+Enter
    Введіть вашу скаргу
Наступний матеріал
Новини партнерів