Корисний для здоров’я та ідеальний для смаження: чому варто споживати смалець
Смалець часто асоціюється зі шкідливими жирами, ожирінням та серцевими нападами. Незважаючи на такі асоціації, він поступово повертає собі популярність. Все більше дієтологів та зіркових шеф-кухарів обирають його як найкращий кулінарний жир, пише ABC zdrowie.
В останні роки його вважали шкідливим для здоров'я тваринним жиром, який слід виключити з раціону. Сьогодні смалець повертається і все частіше рекомендується дієтологами. Він був основним продуктом харчування в традиційній слов'янській та германській кухні. Його часто збагачують такими інгредієнтами, як сіль, м'ясний фарш, цибуля, шкварки та яблуко.
Смалець часто відкидають через вміст у ньому шкідливих для здоров'я насичених жирів. Насправді вони складають лише 40% його складу, а нові дослідження все частіше показують, що цей вид жиру зовсім не обов'язково має негативний вплив на здоров'я.
У смальці менше насичених жирів, ніж в інших тваринних жирах, таких як вершкове масло або сало, і більше корисних для серця мононенасичених жирів, за які цінується оливкова олія. Корисні жири складають 50% складу смальцю, тоді як у вершковому маслі їх лише 32%, а в кокосовій олії — 6%. Він в натуральному вигляді також не містить шкідливих транс-жирів. Однією з ненасичених жирних кислот є стеаринова кислота, яка знижує рівень холестерину ЛПНЩ.
Смалець має ще одну перевагу, яку не має жоден інший жир (окрім вершкового масла). Це — одне з найбагатших природних дієтичних джерел вітаміну D. Вищий вміст насичених жирів у смальці означає, що він не прогорає так швидко, як олії.
Крім того, на думку багатьох кулінарів, смалець смачніше і, напевно, саме тому він посідав лідируючі позиції на кухнях наших бабусь. Це жир з найбільшими кристалами, які роблять випічку пухкішою та хрусткішою. При всіх цих корисних властивостях смальцю не варто забувати, що, згідно з рекомендаціями дієтологів, лише 7 відсотків споживаних калорій повинні надходити з насиченими жирами.
Слід також звернути увагу на якість смальцю. Якщо продукт залишається твердим при кімнатній температурі і не потребує зберігання в холодильнику, це означає, що він містить трансжири і мало вітаміну D. Тому замість того, щоб купувати готовий, краще приготувати його самостійно, що зовсім не складно.
Все, що вам потрібно зробити, це нарізати сало кубиками і витопити його на повільному вогні.
Нагадаємо рецепт простого десерту до чаю — сирний пиріг на смальці.
4359Читайте нас у Facebook