Старовинна козацька паска: безпрограшний рецепт святкової здоби
Після того як Катерина II розігнала Запорізьку Січ, частина козаків перемістилася в Чернігівську губернію. Торкнулося переселення і сім'ї козака Ципка Нестора Петровича. У його роду жінки до Великодня традиційно пекли паски, не лише для дому, а й спеціально для церкви. Нащадки досі зберігають старовинний рецепт, який передавався в роду з покоління в покоління. Рецептура здобної паски з часом практично не зазнала змін. Просто замість закваски тепер застосовують пресовані дріжджі й випікають здобу не в печі, а у сучасних духовках.
Паска козацька
Інгредієнти:
- 0,5 л молока;
- 3 склянки цукру;
- 400 г вершкового масла;
- 12 жовтків (краще з домашніх яєць з яскравими жовтками);
- 300 г сметани (жирної, краще домашньої);
- пачка ваніліну;
- 200 г пресованих дріжджів (2 пачки по 100 г);
- близько 2,5 кг пшеничного борошна;
- родзинки 1, 5 склянки, горіхи.
Спочатку з молока, цукру, дріжджів і 5 ст. ложок борошна готується опара (її можна накрити харчовою плівкою і спостерігати, як суміш почне «вирувати» і «рости»). Паралельно жовтки розтирають з розм'якшеним вершковим маслом (для економного варіанту можна взяти вершкову суміш або спред), додається сметана. Всі рідкі інгредієнти з'єднуються, в цю суміш поступово додається борошно.
Тісто потрібно місити 10−15 хвилин, домагаючись його еластичності й м'якості (намагатися, щоб воно було не туге). Тісто помістити у велику каструлю і накрити рушником. Як тільки тісто підходить, його слід обминати (так робити двічі). У кінці додати родзинки (їх спершу заливають гарячою водою на 5 хвилин, потім трохи обсушують на паперовій серветці), вминаючи в тісто.
Форми (вони можуть бути металеві або керамічні) потрібно змастити вершковим маслом, на третину заповнити тістом і на кілька хвилин залишити на деку (щоб пасочки «підросли»), потім відправити в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 45 хвилин (в залежності від розміру форми).
Даний рецепт безпрограшний — тісто підіймається обов'язково.
Для глазурі потрібно збити 3 білки (додати дрібку солі, щоб легше збивалися), поступово додаючи цукрову пудру (близько 2 склянок), поки глазур не стане пружною і білої.
Прикрасити паску збитими білками та посипати рубаними горіхами.
Читайте також: Модна паска — краффін: простий рецепт
Раніше «ФАКТИ» публікували рецепти апельсинової паски зі свіжою журавлиною і смачної паски на жовтках.
1130Читайте нас у Facebook