Відомий ресторатор поділився «одеськими правилами» баклажанної ікри
Ресторатор Савва Лібкін, який раніше поділився простим рецептом рагу з ранніх овочів, напередодні сезону баклажанів розкрив «одеські» секрети приготування «ікри з синеньких».
«Ікра з синеньких — це один із символів Одеси, це запах і смак одеського літа. І зараз саме час готувати цю ніжну та корисну страву — готувати його так, як це роблять в Одесі», — пише ресторатор на своїй сторінці у соцмережах і додає, що способів приготування багато, але одне правило залишається незмінним — баклажани слід лише рубати, а не терти на тертці, молоти на м'ясорубці або ж подрібнювати у блендері.
До того ж, у класичному виконанні, синенькі рубали дерев'яним ножем. До речі, так робила бабуся ресторатора, секретами приготування ікри якої він і поділився з читачами.
- Баклажани миють, наколюють виделкою або ножем, щоб вони не почали «стріляти». Запекти у духовці на деко до готовності при 200 ° С. Пекти можна, перевертаючи з боку на бік, і у чавунній пательні під кришкою, або ж на вугільному грилі — тоді ікра вийде «з димком».
- Готові баклажани перекласти на дошку і залишити на 15−20 хвилин, щоб стік сік.
- Помідори сорту «Мікадо» припекти на грилі абоув духовці при температурі 200 ° C і зняти з них шкірку.
- Ріпчасту цибулю загорнути у фольгу і запекти на вугіллі 10 хвилин або у духовці при температурі 200 ° C
- Всі овочі охолодити.
- Баклажани, помідори і цибулю дуже дрібно нарубати ножем. Видавити зубчики часнику, додати до овочів і продовжити рубати, домагаючись отримання потрібної консистенції: майже однорідної, але не схожою на мус.
- Готову ікру заправити дрібно рубаною зеленню і соняшниковою олією. На самому останньому етапі посолити.
- За можливості дати ікрі кілька годин настоятися, перед подачею спробувати на сіль.
На 4 порції ікри знадобиться:
- 3 баклажана вагою близько 700 г;
- 1 великий помідор «Мікадо»;
- 2 середні цибулини;
- 2 ст. л. соняшникової олії;
- 2−3 зубчики часнику;
- 0,5 пучка зелені петрушки;
- сіль за смаком.
При бажанні в ікру можна додати один печений перець, для кольору.
Раніше Сава Лібкін розповів, як «по-одеськи» приготувати молоду картоплю.
Фото: https://ua.depositphotos.com.
1167Читайте нас у Facebook