- 21.11 22:26 Біле пальто — хіт осінньо-зимового сезону: з чим і як комбінувати
- 21.11 21:59 Ромова баба: дуже смачно й ароматно
- 21.11 21:30 Дженніфер Лопес не може забути Бена Аффлека й шукає варіанти, аби проводити з ним час
- 21.11 21:00 Просто покладіть лимон у духовку: через годину вона буде сяяти
- 21.11 20:33 Майже рік жевріла надія: в бою на Донеччині поліг воїн з Вінниччини
- 21.11 20:17 Це розрив: мережа шокована світлинами популярної співачки
- 21.11 20:11 Не «Рубєж», а «Орєшнік»: путін виступив із заявою з приводу удару по Дніпру
- 21.11 20:06 Печиво з грушами та яблуками на олії: швидко, доступно та смачно
- 21.11 19:42 Тільки у суху погоду: фахівці розповіли, як правильно обрізати троянди на зиму
- 21.11 19:32 Криптовалютний магнат вирішив з'їсти унікальний банан, який купив на аукціоні за 6,2 млн доларів
- 21.11 19:15 Трамп не підтримає мирну угоду для України, яка означає перемогу путіна, — глава МЗС Великої Британії
- 21.11 18:59 Як швидко та просто зняти наліпку з будь-якої поверхні: корисний лайфхак
Країна: Іспанія
Мануфактура: Lladro
Рік створення: 1970 Скульптор: José Puche
Розмір: 24×16 cm Із експозиції «Shvets Museum»
Мабуть, немає нічого дивного у тому, що героєм нашої сьогоднішньої розповіді буде сир. Кому ж бути героєм у Всесвітній день любителів сиру, що відзначається 20 січня. Деякі археологічні знахідки та їхній хімічний аналіз вказують на те, що сир почали виробляти ще 8 тисяч років до нашої ери!
Існують навіть легенди, що пояснюють походження того чи іншого виду сиру. Наприклад, кажуть, що сир з пліснявою з'явився після того, як пастух, залишивши сир у печері, повернувся й виявив його вже покритою пліснявою. Але, як кажуть, голод не тітка. І спробувавши цей сир, він визнав його смак вельми привабливим.
Нині у світі існує близько 2 тисяч сортів сиру. Серед них найбільш популярними вважаються Пармезан, Горгондзола, Емменталь, Дор Блю, Рокфор, Чеддер, Камамбер, Бріт, Фета, Моцарелла та деякі інші. А серед країн, що славляться стародавніми традиціями сироваріння, найчастіше називають Італію, Францію, Швейцарію, Голландію, Німеччину та Грецію.
Хоча, слід визнати, і українські сири нерідко цікавлять гурманів. Але сьогодні я вирішив не забирати вашу увагу подробицями виробництва сирів або захопленнями, пов'язаними з цим (наприклад, існує навіть колекціонування етикеток, знятих з сирних головок, і називається це фромологією). Сьогодні я розповім вам невелику притчу.
Одна літня пара, котра виробляла козячий сир, здавала його на реалізацію місцевому торговцю. Справа ця йшла непогано. Смачний сир мав у покупців попит. І ось одного разу бакалійник запропонував приносити йому сир у голівках вагою один кілограм. Мовляв, так його зручніше продаватиме. На тому й вирішили.
Але одного не дуже прекрасного дня торговець вчинив виробникам сиру гучний скандал. Він заявив, що в кожній їхній сирній голівці не вистачає рівно 100 грамів.
- Вибач, шановний, — заперечив йому старий, — але, не маючи власних ваг, ми зважували сирні голівки по кілограмовій пачці солі, яку щомісяця купували у твоїй лавці. Якою мірою міряєш, такою відміряють і тобі самому.
Всім сьогоднішнім іменинникам дозвольте побажати добра та щастя. А вам, друзі мої, доброго дня. Як завжди, щиро ваш.
вологість:
тиск:
вітер: