- 19:03 Як зробити вершки з молока в домашніх умовах: поради від українських красунь-кулінарок
- 18:40 Дійсно головна, тому ніхто не заважає: Алла Пугачова виступила із заявою
- 18:21 Переймають погані звички від росіян: як північнокорейські війська воюють на Курщині
- 17:47 Навіть в тіні почуватимуться комфортно: відома городниця назвала 8 рослин, які порадують дачників у новому році
- 17:36 Окупанти знову розстріляли українських полонених: що відомо
- 17:23 Мав буйний характер: король Чарльз зізнався, як називав молодшого сина-неслуха
- 16:43 Гаманці українців помітно спорожніють: Попенко пояснив, чим обернеться підняття на 30 відсотків тарифу на передачу електроенергії
- 16:20 Якщо путін нападе, ми повинні бути здатні вести війну: у Німеччині виступили із заявою
- 15:55 Обов’язково зробіть це перед тим, як ставити ялинку: експертка Марина назвала 3 легких способи очищення «лісової красуні»
- 15:25 Фіцо летить до путіна на переговори: що відбувається
- 14:54 Монархія йде назустріч народу: принц Вільям погодився виконати важливі вимоги британців
- 14:36 Вадим Єрмолаєв назвав суму збитків від війни та засудив окупантів: що сказав бізнесмен
Країна: Іспанія
Мануфактура: Lladro
Рік створення: 1970 Скульптор: José Puche
Розмір: 24×16 cm Із експозиції «Shvets Museum»
Мабуть, немає нічого дивного у тому, що героєм нашої сьогоднішньої розповіді буде сир. Кому ж бути героєм у Всесвітній день любителів сиру, що відзначається 20 січня. Деякі археологічні знахідки та їхній хімічний аналіз вказують на те, що сир почали виробляти ще 8 тисяч років до нашої ери!
Існують навіть легенди, що пояснюють походження того чи іншого виду сиру. Наприклад, кажуть, що сир з пліснявою з'явився після того, як пастух, залишивши сир у печері, повернувся й виявив його вже покритою пліснявою. Але, як кажуть, голод не тітка. І спробувавши цей сир, він визнав його смак вельми привабливим.
Нині у світі існує близько 2 тисяч сортів сиру. Серед них найбільш популярними вважаються Пармезан, Горгондзола, Емменталь, Дор Блю, Рокфор, Чеддер, Камамбер, Бріт, Фета, Моцарелла та деякі інші. А серед країн, що славляться стародавніми традиціями сироваріння, найчастіше називають Італію, Францію, Швейцарію, Голландію, Німеччину та Грецію.
Хоча, слід визнати, і українські сири нерідко цікавлять гурманів. Але сьогодні я вирішив не забирати вашу увагу подробицями виробництва сирів або захопленнями, пов'язаними з цим (наприклад, існує навіть колекціонування етикеток, знятих з сирних головок, і називається це фромологією). Сьогодні я розповім вам невелику притчу.
Одна літня пара, котра виробляла козячий сир, здавала його на реалізацію місцевому торговцю. Справа ця йшла непогано. Смачний сир мав у покупців попит. І ось одного разу бакалійник запропонував приносити йому сир у голівках вагою один кілограм. Мовляв, так його зручніше продаватиме. На тому й вирішили.
Але одного не дуже прекрасного дня торговець вчинив виробникам сиру гучний скандал. Він заявив, що в кожній їхній сирній голівці не вистачає рівно 100 грамів.
- Вибач, шановний, — заперечив йому старий, — але, не маючи власних ваг, ми зважували сирні голівки по кілограмовій пачці солі, яку щомісяця купували у твоїй лавці. Якою мірою міряєш, такою відміряють і тобі самому.
Всім сьогоднішнім іменинникам дозвольте побажати добра та щастя. А вам, друзі мої, доброго дня. Як завжди, щиро ваш.
вологість:
тиск:
вітер: