- 18.05 22:27 Сріблясті босоніжки — тренд літа-2025: чому це взуття стане вигідною інвестицією в гардероб
- 18.05 22:00 Дуже смачна спаржа: королівське задоволення
- 18.05 21:30 Ніколь Кідман зізналася, що шкодує про одну річ, від якої відмовилася під час побачень
- 18.05 21:00 Як почистити духовку без проблем: найкращі домашні засоби
- 18.05 20:45 «Обов'язково зверху посипаю пампушки смаженою цибулею», — кулінарка-гастроблогерка Марина Гармаш
- 18.05 20:34 Користувався авторитетом серед побратимів: понад рік рідні чекали на захисника з Вінниччини, який поліг під Бахмутом
- 18.05 20:22 Ракам — «Закохані» та турбота про близьких, Терезам — «Сонце» і радість: Таро-прогноз на 19 травня
- 18.05 20:10 Салат «Апельсинчик»: обов’язково подавайте на святковий стіл
- 18.05 19:45 ЗСУ знищили 50-річний раритет окупантів: про що йдеться
- 18.05 19:39 Грози, град та аномальний холод: що кажуть синоптики про погоду у травні, яка, як і раніше, не тішить українців
- 18.05 19:07 Квартиру відберуть, але телевізор та зубну щітку залишать: якого майна мають право позбавити ухилянта в умовах воєнного стану
- 18.05 18:20 Дякую за лідерство у збереженні життів: що сказав Зеленський віцепрезиденту США на зустрічі у Ватикані
«Абсолютно безпечно — 2−3 шматочки»: дієтологиня спростувала страшилки про шкоду хліба і назвала найкорисніший

«Я не їм хліб», — вихваляються дівчата і жінки, ніби не їсти його — це запорука успішності. Та дієтологиня Оксана Мазурик-Барбелко не бачить жодного сенсу собі відмовляти у такому задоволені.
«Якщо у вас є діагноз целіакія, то інша справа, бо це автоімунне захворювання тонкого кишківника, що виникає у людей різного віку, переважно у дітей внаслідок генетичної схильності, — пояснює лікарка. - Я помітила, що страшилки про шкоду хліба відбили у жінок все бажання подружитися з його скибочкою. Обрати хліб, щоб був корисний і безпечний для здоров’я і фігури складно, але шанси є. Жорстоко себе обмежувати у скибці точно не варто, тому що є загроза зриву і розладів харчової поведінки. Тож є сенс заглянути до складу хліба.
В ідеалі це бездріжджовий, дріжджі досить агресивні для нашої мікробіоти кишківника. Цілозерновий і житній буде самий раз, гречаний теж як варіант. Добре, коли у складі немає цукру. Якщо пишеться зерновий, то це не завжди про користь, це більше маркетинговий хід. Головний орієнтир — бездріжджовий цілозерновий.
Але якщо не вдалося такий знайти — слід звернути увагу на кількість хліба, що вживаємо у раціоні. Абсолютно безпечно — це 2−3 шматочки, приблизно 50 г. Хліб можна замінити на якісні хлібці й цільні крупи".
За словами дієтологині, навіть самі корисні продукти можуть нашкодити, якщо не орієнтуватися на кількість. Тому варто вчитися дозволяти собі все, але у безпечній мірі, і тільки тоді можна відчути себе щасливими та вільними.
Раніше лайфхаками схуднення поділився відомий тренер та дієтолог Віктор Мандзяк.
1010Читайте також: «Захищає від раку, особливо — молочної та передміхурової залоз»: дієтологиня розповіла, чим корисне насіння льону
Читайте нас у Facebook