ПОИСК
Книга рецептів

Дрезденський штолен: приготуйте ароматну випічку до Різдва

22:30 10 грудня 2022
штолен

Погодьтесь, ніщо не характеризує Різдво західного обряду краще, ніж традиційна випічка — штолен. Він стрімко набуває популярності і в Україні, й саме зараз, за кілька тижнів до свята, йому варто готувати, розповідає кулінарка Тетяна Петришина.

Інгредієнти:

  • Борошно просіяне -600 г (може піти більше)
  • Дріжджі — 40/50 г, свіжі
  • Молоко — 250 мл
  • Масло — 300 г (82.5%)
  • Цукор — 200 г
  • Мигдалеве борошно — 4 ст.л.
  • Сіль — 0.5 ч.л.
  • Цедра — 1 апельсина
  • Цедра — ½ лимона
  • Апельсинова паста — 2 ст.л. (можна без)
  • Ванільний цукор — пакетик 10 г

Суміш прянощів:

  • Кориця, кардамон, мускатний горіх, бадьян — 2.5 ч. л (або за смаком)
  • Сухофрукти — 500 г
  • Цукати апельсинові — 150 г
  • Родзинки білі, темні, журавлина, вишня, цукати апельсинові, підсушені горіхи за бажанням, сік з одного апельсина, ром/коньяк 200−300 мл, або лише спиртне без соку (для замочування сухофруктів)

Приготування:

Сухофрукти (крім цукатів) промити і замочити в суміші соку та рому, герметично закрити, поставити в холод на 5−7 днів, раз на день перемішувати. Цукати замочити в апельсиновому соку перед випіканням штолена. Якщо цукати м’які, то можна замочити на 1−2 год.

РЕКЛАМА

Опара:

РЕКЛАМА

Половину теплого молока, дріжджі, 2 ст.л. цукру, 4 ст.л. борошна розмішати, залишити в теплому місці на 20−30 хвилин (до шапочки). Далі додати в опару решту молока, цукор, сіль, прянощі, мелений мигдаль, цедру, пасту, для кольору можна дати ½ ч.л. куркуми. Все вимішати, додати м'яке (не розтоплене) масло, поступово додати просіяне борошно. Замісити злегка липке, м'яке тісто. Накрити плівкою і поставити в тепле місце підходити на 1 — 1,5 години.

Коли тісто підійшло, вмішати нарізані горіхи, сухофрукти, нарізані цукати і добре вмішати в тісто, щоб рівномірно розподілилися, якщо потрібно, то підсипати борошна.

РЕКЛАМА

Готове тісто злегка розкачати, на відстані 1/3 від краю придавити качалкою і однією стороною накрити іншу, не доходячи до краю 1 см (вареничком) надати форму штолена.

Розкачати в прямокутній овал, одну сторону до середини, іншу до середини внахлест, шов придавити ребром долоні, формуючи ніби горбик .

Кладемо на деко з пергаментом, накриваємо плівкою, ставимо в тепле місце підходити хвилин на 40−50. Розігріваємо духовку до t 180−190, випікаємо 50−60 хвилин великі, 40 — менші. Штолен повинен підрум'янитися, готовність перевіряємо шпажкою.

Готовий штолен вийняти з духовки, щедро змазати розтопленим вершковим маслом, присипати цукровою пудрою з ситечка. Щоб була гарненька шубка, робимо так: поливаємо маслом, присипаємо трішки пудрою, знову маслом, тоді знов щедро посипаємо з ситечка пудрою.

Даємо штолену повністю охолонути. Добре і щільно загортаємо в пергаментний папір, фольгу 2−3 рази, в щільний пакетик, кладемо в коробку/бокс і ставимо в сухе прохолодне місце настоюватися (не в холодильник). Хороший добротний штолен вистоюється 4 тижні, за цей час просочується ароматами прянощів, цедри і набуває неймовірний аромат.

Нагадуємо, Новий рік вже близько і пропонуємо рецепт різдвяного штолену від Лізи Глинської.

2003

Читайте нас у Facebook

РЕКЛАМА
Побачили помилку? Виділіть її та натисніть CTRL+Enter
    Введіть вашу скаргу
Наступний матеріал
Новини партнерів