ПОИСК
Книга рецептів

Українська гартаначка по-чернігівськи: така смачна, що обов’язково будете готувати кожного тижня

16:30 14 лютого 2024
Гартаначка у тарілці

Українська автентична страва гартаначка не менш звична для жителя Чернігівщини, ніж капусняк для полтавців чи цибульник для тих, хто проживає на Кропивниччині.

Про секрети приготування страви розповів шеф-кухар Євген Клопотенко.

За його словами, традиційно страву готували в казані на вогнищі. Але й в домашній умовах гартаначка виходить неймовірною!

Інгредієнти:

  • курячі гомілки — 7 шт.
  • пшоно — 250 г
  • сало — 100 г
  • цибуля — 1 шт.
  • яйця — 5 шт.
  • картопля — 4−5 шт.
  • сметана — 100 г
  • копчені груші — 3−4 шт.
  • цибуля зелена, петрушка і сіль — до смаку.

Приготування

РЕКЛАМА

Спочатку приготуємо засмажку. Для цього беремо цибулю та сало, ріжемо дрібно, гарно все обсмажуємо до золотавої скориночки.

Далі очищаємо картоплю, нарізаємо середніми кубиками, і починаємо варити у 3-літровій каструлі.

До картоплі додаємо курячі гомілки.

РЕКЛАМА

Пшоно заливаємо гарячою водою і гарно розмішуємо, щоб воно не було гірким, а після — зливаємо воду. Перекладаємо пшоно до картоплі з гомілками.

Наступний крок — додавання секрету страви — копчених груш. Втім, якщо ви готуєте страву на природі, груші можна не додавати, адже аромат диму у вас буде завдяки казанку.

РЕКЛАМА

Чекаємо, поки рідина в нашій каструлі зменшиться в об’ємі, дістаємо з каструлі гомілки та починаємо замішувати гартаначку. Для цього беремо 5 збитих яєць і додаємо до бульйону з пшоном, поки рідина ще гаряча, і гарно вимішуємо, щоб яйця приготувалися. Туди ж додаємо засмажку із цибулі та сала, дрібно нарізані петрушку та зелену цибулю, знову ретельно вимішуємо.

Наостанок присмачуємо страву сметаною.

Нагадаємо також про смачний і майже народний рецепт смаженої картоплі, яку полюбляють на Закарпатті.

724

Читайте нас у Facebook

РЕКЛАМА
Побачили помилку? Виділіть її та натисніть CTRL+Enter
    Введіть вашу скаргу
Наступний матеріал
Новини партнерів