Більше вітаміну С, ніж у апельсинах: чому варто споживати кріп
Кріп не тільки популярна зелень, що додає аромат стравам, але й справжня скарбниця корисних властивостей. Він стимулює травну систему та допомагає зменшити здуття живота та інші дискомфортні симптоми. Кріп містить ефірні олії, такі як карвон і лімонен, які допомагають розслабити м'язи травного тракту, пояснює лікарка-дієтологиня Ольга Гордієвич.
«Кріп сприяє виробленню травних ферментів, які поліпшують процес травлення і сприяють більш ефективному розщепленню та абсорбції поживних речовин.
Він також володіє протизапальними властивостями завдяки вмісту флавоноїдів та інших антиоксидантних сполук. Це може допомогти у зменшенні запалення у шлунково-кишковому тракті, що часто асоціюється із здуттям і дискомфортом.
Діуретична дія: кріп може допомогти в регуляції балансу рідини, особливо у людей з затримкою рідин. Він є джерелом вітаміну C, магнію та заліза, що підтримує імунну систему та кровообіг. У 100 грамах кропу міститься приблизно 150 мг кальцію. У 100 мл молока міститься в середньому 120 мг кальцію. Однак, кріп зазвичай споживається в значно менших кількостях, ніж молоко.
Читайте також: Приготуйте цей відвар з кропу — і про гіпертонію й згадувати не будете
Також він містить більше вітаміну С, ніж апельсин на 100 грам продукту. Це може бути несподіванкою для багатьох, оскільки апельсини традиційно вважаються одним з кращих джерел вітаміну С. Завдяки антиоксидантам, кріп захищає клітини від пошкоджень вільними радикалами".
Проте із вживанням кропу варто бути обережними. Бо він може викликати алергічні реакції, особливо якщо вже є алергія на рослини з сімейства селери.
«Взаємодія з ліками — кріп може взаємодіяти з деякими лікарськими препаратами, особливо з тими, що впливають на згортання крові», — каже Ольга Гордієвич.
Нагадаємо три простих способи заготівлі кропу на зиму.
483Читайте нас у Facebook