Готуємо капусняк: як приготувати старовинну українську першу страву
Різновидів капусняку існує дуже багато. З квашеною капустою, зі свіжою, з давленою картоплею, з рисом замість пшона та ще багато різних варіантів. Цей рецепт вам точно буде до смаку, ділиться кулінарка Тетяна Якубук.
Складники
М'ясо (в ідеалі — свинячі реберця) — 1 кг
Картопля — 5−6 великих картоплин
Морква — 2 шт.
Цибуля ріпчаста — 2 шт.
Капуста свіжа — 400 г
Пшоно — 200 г
Сметана — 100 г
Густий домашній томат — 1 л
Олія для смаження
Зелень — за смаком
Часник — 3 зубки
Лавровий лист — 2 шт.
Цукор — 4 ст. ложки
Сіль, перець за смаком
Приготування
М'ясо добре помити й поставити варитися на середньому вогні. Води має бути десь 5 літрів.
«Піну» з киплячого м'яса зняти, додати лавровий лист, сіль (за смаком). Дати покипіти десь 30 хвилин на середньому вогні, потім додати помиту, очищену й нарізану дрібним кубиком картоплю. Через 15 хвилин додати промите (до чистої води) пшоно й потерту на тертці (великі отвори) капусту. Все кипить тепер на маленькому вогні.
За цей час робимо засмажку. Моркву й цибулю помити, почистити і нарізати: цибулю — дрібним кубиком, а моркву натерти на тертці (мілкі отвори). Посмажити цибулю до прозорості, додати моркву та все разом — до готовності.
Наприкінці додати у сковорідку сметану, домашній томат, цукор, мелений чорний перець (¼ чайної ложки). Все кипить 1−2 хвилини, і виливаємо це до каструлі з капусняком. Регулюємо густину водою, якщо потрібно, доливаємо 1 літр. Ще дати покипіти десь 15−20 хвилин, додати часник (видушити через прес) і зняти з вогню. Дати настоятися протягом 30−40 хвилин, додати свіжу зелень (якщо смакує), нарізати хліба, підчеревини з морозилки і гарно пообідати!
Раніше Євген Клопотенко розповідав, як приготувати «вдосконалений» капусняк від «нареченого»: без м’яса, зате з квашеною капустою та грибами.
Читайте також: «Так готувала моя бабуся»: шалений капусняк на багатті від Володимира Ярославського
Фото pixabay
103414Читайте нас у Facebook