- 11:23 Зовсім не хоче миру: у Європі розкритикували путіна через неявку на переговори
- 10:56 Просто магічне «вариво»: варення з соснових шишок — дуже корисне та смачне
- 10:38 Помер знаменитий футболіст, який грав на двох чемпіонатах світу і забивав Англії
- 10:24 Знайшла «по нюху»: Христина Орбакайте розповіла, як шукала у Берліні парфуми «Kristina»
- 09:56 Кабмін змінив розрахунок «радянського» стажу для пенсій: що відомо
- 09:26 Жир, нагар та бруд відлітають на очах: додати всього дві ложки й скляні кришки стають як нові
- 08:55 Окупанти розстріляли рейсовий автобус на Сумщині та били по мирних містах України: є загиблі та поранені
- 08:24 Їжте і не набирайте вагу: стало відомо, що їсть Надя Дорофєєва на сніданок
- 08:04 Левам та Скорпіонам — несподіваний прибуток, а у Риб — невеликий конфлікт із близькими людьми: гороскоп на 17 травня та порада від мольфара
- 16.05 22:27 Модний аксесуар літа-2025: підійде для будь-якого стилю та бюджету
- 16.05 22:01 Ця чудова закуска готується за п’ять хвилин: рецепт вас здивує простотою
- 16.05 21:31 Марить, що він бог, одружений з Дженніфер Еністон: зіркова акторка страждає від переслідувача
Італійська паска «панеттоне»: рецептом поділився ресторатор Микола Олексів

Італійська панеттоне давно завоювала серця гурманів усього світу. Цей святковий кекс із цитрусовими нотками, родзинками та неймовірно ніжним тістом — справжній символ Великодня в Італії. Ресторатор Микола Олексів поділився з «ФАКТАМИ» своїм рецептом італійської паски, яку готує щороку для родини та гостей.
Інгредієнти:
Для опари:
- 100 г борошна
- 100 мл теплого молока
- 20 г свіжих дріжджів
Для тіста:
- 400 г борошна
- 100 г цукру
- 4 жовтки
- 1 яйце
- 120 г м’якого вершкового масла
- 1 ч. л. ванільного цукру
- цедра 1 апельсина
- цедра 1 лимона
- 150 г родзинок (запарених у ромі або чаї)
- 50 г цукатів (апельсинових або мікс)
- дрібка солі
Приготування:
1. Готуємо опару. Розчиніть дріжджі в теплому молоці, додайте борошно, перемішайте й залиште в теплому місці на 30−40 хвилин.
2. Замішуємо тісто. У великій мисці збийте жовтки, яйце та цукор до пухкої маси. Додайте ванільний цукор, цедру, сіль і опару. Поступово вводьте борошно та починайте замішувати. В кінці — м’яке масло. Замішуйте тісто не менше 15 хвилин — воно має стати еластичним і відставати від рук.
3. Додаємо наповнювачі. Вмішайте в тісто родзинки та цукати. Накрийте миску рушником і залиште в теплому місці на 1,5−2 години — тісто має збільшитись у 2−3 рази.
4. Випікаємо. Перекладіть тісто у спеціальні форми для панеттоне (можна використовувати паперові або металеві форми, змащені маслом). Заповнюйте форму на 1/3. Дайте тісту ще раз підійти (приблизно 40−60 хвилин). Випікайте у розігрітій до 170 °C духовці 35−45 хвилин.
5. Остудження. Щойно дістанете панеттоне з духовки, переверніть її догори дном (можна проколоти шпажками та підвісити) — це секрет італійських пекарів, який дозволяє зберегти висоту й м’якість.
- Щоб смак був ще яскравішим, запарюйте родзинки в ромі або лікері за добу до приготування. А для ароматної нотки в тісто можна додати краплю мигдального екстракту, — додає ресторатор.
Нагадаємо рецепт паски на сметані, вона виходить майже як панеттоне, тільки мороки менше.
250Читайте нас у Facebook