Які страви готують із щавлю? Напевно, перше, що спадає на думку — звичайно, зелений борщ. Однак щавель можна використовувати і для приготування інших смаколиків. Наприклад, омлету, пиріжків, запіканок…
Кулінарка з Кривого Рогу Елла Іванова радить приготувати з додаванням щавлю соус, салат і навіть десерти.
«Песто зі щавлю — чудове доповнення до салатів і бутербродів»
— Щавель можна використовувати для приготування багатьох страв, — каже Елла Іванова. — Важливо виявити фантазію. Наприклад, приготуйте соус песто зі щавлю. Це неймовірний смак!
— Із чим поєднувати таке песто?
— Ним можна доповнювати салати, бутерброди, закуски.
— Поділіться рецептом?
— Із задоволенням!
Песто зі щавлю
Пучок щавлю
Трохи м'яти (на смак)
Сіль
1 зубок часнику
20 г пармезану
Оливкова або рослинна олія (на смак)
30 г насіння соняшника.
Насіння на кілька годин (можна на години чотири) заливаємо холодною водою.
Завантажуємо все в блендер і збиваємо.
Готувати песто легко та просто
— Чи можна додавати щавель до салатів?
— Так. Наприклад, у літній вінегрет. Він смачний та корисний. Рецепт такий.
Літній вінегрет
2 молоді картоплі
2 свіжі огірки
100 г зеленого горошку
2 молодих буряки
2 моркви
Щавель (на смак)
Петрушка (на смак)
Масло рослинне
Сіль
Перець
Овочі (крім огірка, звичайно) відварюємо, охолоджуємо і нарізаємо дрібним кубиком.
Поєднуємо всі інгредієнти. Додаємо зелень, олію, сіль, перець.
У буряки для маринування я додаю трохи полуничного оцту, рецептом якого ділилася раніше. Але можна цей етап пропустити. Мені подобається додати кріп чи базилік.
Літній вінегрет особливо смачний
— Який горошок ви додаєте — свіжий чи консервований?
— Можна використати будь-який. Якщо свіжий, то проваріть пару хвилин і відразу ж опустіть в холодну воду, щоб він не втратив колір.
«Сорбет із щавлю та яблук ви не купите в магазині»
— А чи можна зі щавлю приготувати якісь десерти?
— Звичайно, наприклад, сорбет із додаванням яблук. Рецепт досить простий. А смак незвичайний кисло-солодкий, пряний! Такого сорбету у магазині ви не купите.
Сорбет з яблук та щавлю
Пучок щавлю
2−3 яблука
Сік та цедра апельсина
1 столова ложка цукру чи меду
Яблука нарізаємо, додаємо сік та цедру апельсина. Проварюємо 2 хвилини та охолоджуємо. З'єднуємо щавель та яблука — і все збиваємо. Заморожуємо у місткості. Щопівгодини «проходимо» вилочкою — до повного застигання. Смачного!
У спекотний день сорбет – найкраще з ласощів
— Незвичайно!
— Ще один неймовірний десерт — баноново-щавлевий, його можу їсти щодня. А готується за одну хвилину.
Бананово-щавлевий десерт
1 заморожений банан
Пучок щавлю
1 чайна ложка м'ятного сиропу
Пару листків м'яти
Сік половини лимона
Все завантажуємо в блендер та збиваємо. Смачного!
Бананово-щавлевий десерт – мрія гурмана
— А як приготувати щавель на зиму?
— Я заморожую. Попередньо добре промиваю. Просушую хвилин 15. Беру лише листочки. Нарізаю. Складаю щільно в пакет і поміщаю в морозилку. Взимку це стане справжньою знахідкою.
— Не можу не спитати, зелений борщ готуєте якось особливо?
— Борщ я не засмажую. Усі овочі кладу сирі. Відварюю м'ясо з цибулею та морквою. Додаю картоплю. Наприкінці — відварені яйця, щавель, кріп та петрушку. При подачі додаю сметану.