«Мої пряникові будиночки, створені у вітражній техніці, мають медово-карамельний смак», — кондитерка-дизайнерка Олена Зіберт
Пряникові будиночки відомої чернігівської кондитерки Олени Зіберт вражають красою та вишуканістю. Золота призерка престижного всесвітнього конкурсу Cake International Virtual Edition Competition не перестає дивувати своїми новими розробками.
Нещодавно вона створила серію пряникових будиночків у вітражній техніці. Це справді ювелірна краса. Кожна деталь досконала.
У інтерв’ю «ФАКТАМ» відома українська кондитерка Олена Зіберт розповіла про секрети створення незвичайних ласощів та поділилась простим рецептом пряників з медом та корицею.
«Частина вікон з мармеладу, частина — намальовані»
- Мої нові будиночки створені у вітражному стилі, — розповідає Олена Зіберт. — Вітражі, як відомо, складаються з фрагментів кольорового скла, які пропускають світло. Мої пряникові будиночки дещо нагадують вітражі. Хоча у кожної людини, звісно, свої асоціації. Хтось говорить, що будиночки, як лаковані. Дехто запевняє, що вони неначе порцелянові. Ті, хто бачив їх, у захопленні. Чимало компліментів роботи назбирали і у соціальних мережах. Вітражна техніка декору пряників розповсюдилась ще у 2017 році, але це були пласкі пряники. Я ж вирішила, що можу перенести її на будиночки. Акцент зробила на глянцевій поверхні та яскравості кольорів. У декоруванні кожного будиночка використовувала лише кілька відтінків, інакше було б втрачене відчуття цілісності споруди.
— Цікаво розглядати кожну деталь. Розкажіть про секрети створення цієї краси.
— У будиночках частина вікон з мармеладу, частина — намальовані. Ось у цьому будиночку, наприклад, пташок і парканчик я малювала зразу на прянику, а соняшник і листочки виготовила з глазурі окремо, зверху профарбувала «вітражною» сумішшю і потім приклеїла до будиночка білково- цукровою глазур'ю.
«Створення такого ефекту — філігранний процес»
— Яка ж неймовірна краса!
- Вітражне покриття здійснюється не поверх пряника, а поверх білої глазурі, якою він покритий. Пряники виглядають не стільки «скляними», як покритими лаком, це схоже на порцеляну. Створення такого ефекту — філігранний процес. Кожну деталь пряничного будиночка заливаю білково-цукровою глазур'ю, і коли вона висохне, базовою глазур'ю наношу лінії, наприклад, віконця, цегляну кладку, двері. Потім готую спеціальну суміш для створення вітражного ефекту. У основі її складу — глюкозний сироп та харчовий барвник. Пензликом переношу кольорову суміш на деталі будиночка. Сохнуть вони близько двох годин, потім наноситься другий шар. Ще через 3 — 4 години можна профарбувати тонким пензликом контурні лінії, і можна збирати сам будиночок.
— Який смак має будиночок?
— Це насамперед смак пряників — медово-карамельний, з духмяними спеціями.
— Чи можна у декоруванні використовувати натуральні овочеві, фруктові та ягідні барвники?
— Так, проте деякі кольори будуть не такі яскраві. Можна використовувати сік вишні, буряка, шпинату, моркви, чорної смородини… Попередньо сік потрібно випарювати, інакше, якщо буде багато вологи, вітражний «гель-лак» може дуже довго сохнути.
— Цікаво, а чи можна створити вітражний ефект за допомогою технології виготовлення льодяників?
— Залити таким чином деталі було б важче через швидке застигання. Але це хороша ідея для експерименту.
«Скоро почнеться моя улюблена різдвяна пора. Маю надію створити чимало цікавого»
— Як і протягом якого часу треба зберігати такий будиночок?
— Можна зберігати до місяця навіть на столі, за умови, що вологість у помешканні не вище 52 відсотків. Якщо вона висока, слід зберігати будиночки в закритому боксі.
— Осінь — пора, коли аромат свіжої випічки можна відчути у багатьох оселях, особливо де є діти. А чи можете поділитись простим рецептом смачних пряників?
- Залюбки. Цей рецепт справді дуже простий у втіленні. А результат, сподіваюсь, перевершить ваші очікування.
Пряники з медом та корицею
- Цукор — 50 г
- Ванільний цукор — пакетик
- Мед — 80 г
- Кориця та імбир — половина чайної ложки. Але можна спеції не використовувати, якщо їх не маєте. Буде теж смачно.
- Вершкове масло — 60 г
- Сода — пів чайної ложки
- Жовток одного яйця
- Борошно — 220 г
Цукор звичайний та ванільний, мед і спеції помістити в каструлю і на вогні, помішуючи, довести до кипіння та повного розчинення цукру. Додати соду, у результаті чого з'являться великі пухирі. Знімаємо з плити, додаємо вершкове масло. Коли маса трішки охолоне, доповнюємо її жовтком. А потім додаємо борошно — і замішуємо тісто. На тридцять хвилин загортаємо у плівку, після чого розкачуємо й вирізаємо пряники. Випікати при температурі 180 градусів до готовності (9−12 хвилин).
І смачного!
При бажанні можете прикрасити пряники, заливши глазур’ю.
— А як її виготовити?
— У цьому теж немає нічого складного. Рецепт досить простий: на один яєчний білок візьміть 180 г цукрової пудри. Збивайте міксером на невеликій швидкості приблизно п’ять хвилин, щоб глазур стала білосніжною. Це базова глазур, якою можна робити контур. Щоб залити пряники, треба в таку глазур додати трішки води.
— Олено, які маєте творчі плани?
— Скоро почнеться моя улюблена пора — пора різдвяних будиночків. Вони є прекрасним подарунком до свята як для дітей, так і для дорослих. Дуже важливо дарувати рідним та близьким в такі важкі часи позитивні емоції. Маю надію створити чимало цікавого. Серед мрій — фантастичний, казковий пряниковий замок.
— Які зараз нові тренди у декоруванні пряників?
- Стільки нового було придумано в останні роки, що зараз поки у цій сфері спостерігаємо деякий штиль. Кондитери працюють з тим різноманіттям технік, що уже існують. Дуже поширений харчовий друк на пряниках — це швидко та досить бюджетно. Проте найбільш цінується, звичайно, ручна робота. Вона зазвичай кропітка та складна, якщо прагнете досконалості, але ефект, який отримуємо у фіналі, того вартує.
— Хто зі всесвітньо відомих кондитерів сьогодні, на вашу думку, створює щось особливо цікаве?
— Дуже вражають шоколадні конструкції кондитера Amaury Guichon (Аморі Гішон). Він знімає на відео, як їх робить, і це неймовірно.
Раніше у «ФАКТАХ» кондитерка Олена Зіберт розповідала про секрети виготовлення пряникових будиночків.
Фото з альбому Олени Зіберт
930Читайте нас у Facebook