Готуємося до свята: ароматна та гарна «Різдвяна зірка» від Світлани Левицької
Фудекспертка Світлана Левицька, яка раніше розповідала, як приготувати авдіївську чи «гонорову» кашу (її подавали до столу як на свята, так і на поминки), запропонувала фоловерам рецепт різдвяної випічки.
«Різдвяна зірка — ароматна, красива різдвяна випічка, яку можна робити із різноманітними начинками, але з маком — це топ!» — пише Левицька на своїй сторінці у соцмережах.⠀
Інгредієнти:
Для тіста:
- Борошно — 640 г;
- Молоко — 250 мл;
- Жовтки — 6 шт.;
- Сухі дріжджі — 7 г;
- Розмʼякшене масло — 100 г;
- Цукор — 100 г;
- Сіль — дрібка.
⠀
Для начинки:⠀
- Мак — 250 г;
- Дрібні родзинки — 50 г;
- Мелені горіхи — 25 г;
- Цедра одного апельсину;
- Цукор — 100 г;
- Мед — 2 ст.л.;
- Білок двох яєць.
Читайте також: Пампухи — смачна випічка на святого Миколая та Різдво за рецептом блогерки-красуні з чарівним голосом і котом (відео)
Приготування:⠀
- Мак заливаємо окропом, перемішуємо, першу воду зливаємо. Далі заливаємо окропом ще раз і залишаємо.⠀
- Для опари у 100 мл молока кімнатної температури додати по чайній ложці борошна і цукру, дріжджі, перемішати і залишити до утворення пінної шапочки. Це займе приблизно 10 хвилин.⠀
- Збиваємо з рештою цукру жовтки.⠀
- До борошна додаємо опару, решту інгредієнтів для тіста і замішуємо, поки тісто не стане однорідним, пластичним і не буде збиратися в гарну кульку. Залишаємо підходити до збільшення в 2 рази. Це займе приблизно годину.⠀
- Зливаємо із маку рідину і перетираємо в макітрі невеличкими порціями до виділення макового молока. Коли мак побіліє, додаємо цукор і перетираємо до розчинення цукру.⠀
- Білок збиваємо, додаємо до маку решту інгредієнтів для начинки, збиті білки і перемішуємо.⠀
- Тісто ділимо на 3 рівні частини, кожну розкатуємо в пляцок круглої форми.
- Начинку ділимо на 2 частини. На перший пляцок намащуємо першу частину начинки, накриваємо другим пляцком, розміщуємо другу частину начинки, зверху третю частину тіста.⠀
- По центру ставимо склянку і нарізаємо на 16 рівних пелюсток. Пелюстки провертаємо і прищіпуємо.⠀
- Даємо тісту підійти біля 30−40 хвилин, змащуємо яйцем або просто молоком і випікаємо у розігрітій до 160 градусів духовці близько 50 хвилин.
Раніше кулінарна експертка Тетяна Литвинова розповідала, як приготувати на Різдво маковий калач.
Фото — скріншот
192Читайте нас у Facebook