- 18.05 22:27 Сріблясті босоніжки — тренд літа-2025: чому це взуття стане вигідною інвестицією в гардероб
- 18.05 22:00 Дуже смачна спаржа: королівське задоволення
- 18.05 21:30 Ніколь Кідман зізналася, що шкодує про одну річ, від якої відмовилася під час побачень
- 18.05 21:00 Як почистити духовку без проблем: найкращі домашні засоби
- 18.05 20:45 «Обов'язково зверху посипаю пампушки смаженою цибулею», — кулінарка-гастроблогерка Марина Гармаш
- 18.05 20:34 Користувався авторитетом серед побратимів: понад рік рідні чекали на захисника з Вінниччини, який поліг під Бахмутом
- 18.05 20:22 Ракам — «Закохані» та турбота про близьких, Терезам — «Сонце» і радість: Таро-прогноз на 19 травня
- 18.05 20:10 Салат «Апельсинчик»: обов’язково подавайте на святковий стіл
- 18.05 19:45 ЗСУ знищили 50-річний раритет окупантів: про що йдеться
- 18.05 19:39 Грози, град та аномальний холод: що кажуть синоптики про погоду у травні, яка, як і раніше, не тішить українців
- 18.05 19:07 Квартиру відберуть, але телевізор та зубну щітку залишать: якого майна мають право позбавити ухилянта в умовах воєнного стану
- 18.05 18:20 Дякую за лідерство у збереженні життів: що сказав Зеленський віцепрезиденту США на зустрічі у Ватикані
Кому не слід їсти м’ясо: ці захворювання є протипоказаннями

Здорова дієта включає лише обмежену кількість м'яса, але для деяких людей навіть невелика кількість може бути шкідливою. Є хвороби, при яких взагалі не можна їсти м'ясо, пише видання Strona Zdrowia.
Хоча м'ясо є джерелом деяких важливих поживних речовин, зокрема: заліза, вітамінів групи B, мінералів та білка, воно також містить багато шкідливих сполук і навіть алергенів. Вони можуть бути особливо шкідливими для деяких людей.
Як зазначають у публікації, вживання м'яса погіршує такі проблеми, як ожиріння, атеросклероз, серцево-судинні захворювання, онкологічне лікування.
Шкідливі сполуки в м'ясі — це, перш за все, жир, який є джерелом насичених жирних кислот, холестерину та розчинених токсинів. Це включає, серед іншого: забруднення від кормів для тварин, води, повітря, ліків. М'ясна нарізка також містить харчові добавки, особливо проблемний нітрит натрію із солі для засолу. Цей консервант легко перетворюється на канцерогенні сполуки. Також у м’ясі та перероблених продуктах (м'ясній нарізці, ковбасах, хот-догах тощо) міститься багато інших запальних сполук, які організм може нейтралізувати в невеликих кількостях та за допомогою дієти, багатої на рослинні продукти.
За словами експертів, у 19-річному фінському дослідженні заміна лише 1% калорій тваринного походження рослинними білковими продуктами була пов'язана зі зниженням ризику розвитку діабету 2 типу на 18 відсотків. Також дослідження показало, що вживання червоного та обробленого м’яса пов’язане з розвитком депресії більш ніж на 25 відсотків, тоді як вживання овочів та фруктів мало протилежний ефект. У фінському дослідженні підвищене споживання білка з продуктів тваринного походження, таких як м’ясо, було пов’язане з підвищенням ризику розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки на 50 відсотків.
Вживання рожевого в'яленого м'яса більше 4 разів на тиждень збільшує ймовірність погіршення симптомів астми на 76%. На основі результатів 42 досліджень було виявлено, що споживання червоного м’яса зростає до 70 відсотків. Розвиток гестаційного діабету може спричинити ускладнення для матері та ненародженої дитини, і йому сприяє вживання будь-якого червоного м’яса, включаючи оброблене м’ясо.
Тож не дивно, що у світі все більш поширюється атлантична дієта, яка знижує рівень холестерину і розтоплює жир. Однак фахівці попереджають, що переїдання навіть здорових продуктів додасть зайвих кілограмів, тому обов’язково стежте за їхніми порціями.
707Читайте нас у Facebook