ПОИСК
Політика

Премьер-министр виктор янукович: уважаемые народные депутаты, если сегодня, 19 декабря, мы не примем закон об отмывании «грязных» денег, fatf введет санкции в отношении украины и страна на протяжении 2003 года очень мног

0:00 24 січня 2003
В ответ глава правительства тогда услышал, что пока представителям четырех оппозиционных фракций не вернут главенство в парламентских комитетах, никакие вопросы рассмотрены не будут

Количество стран, которые, прислушавшись к рекомендациям Международной организации по борьбе с отмыванием нелегальных доходов, ввели санкции против Украины, растет с каждым днем. Помимо США, Канады, Великобритании, ФРГ, Дании о своем намерении строго контролировать денежные потоки из нашей страны заявила Австрия. Того и гляди, к середине февраля, когда на очередном заседании FATF будет рассматриваться украинско-наурийский вопрос (санкции рекомендовано применять в отношении только двух стран -- нашей и островного государства Науру), в списке борющихся с украинскими «отмывателями» «грязных» денег окажутся все 29 стран -- членов FATF.

Народные депутаты обнаружили, что у них есть интересы поважнее, чем защита чести страны

Но даже и это не самое печальное. Как заявил «ФАКТАМ» народный депутат Сергей Терехин, надеяться на то, что в феврале рекомендации FATF по поводу официального Киева будут аннулированы, не стоит. Впрочем, к этим прогнозам следует относиться с определенной долей скепсиса. Ведь накануне введения санкций, то есть в середине декабря минувшего года, именно Сергей Терехин убеждал журналистов и своих-коллег депутатов в том, что страны FATF ни в коем случае не введут против Украины санкции. «Если это завтра произойдет, я согласен упасть в ваших глазах в качестве экономического аналитика», — говорил тогда журналистам народный депутат. Когда же это случилось, Сергей Терехин высказался в том смысле, что рекомендации FATF государства проигнорируют. Просто, мол, предложение проявлять жесткость в финансовых отношениях с Украиной будет висеть над нашей страной в качестве напоминания о необходимости как можно скорее принять «антиотмывочное» законодательство.

Наверное, в тот момент давая такие объяснения, парламентарий просто забыл, что скорость принятия «антиотмывочного» законодательства напрямую зависела от Верховной Рады. Народные депутаты, между тем, продемострировали наличие дел поважнее, чем защита чести страны и интересов граждан, которым теперь придется столкнуться с определенными трудностями при перечислении денег за рубеж, например за лечение и за обучение детей в заграничных вузах. Не вспомнили законодатели в пылу декабрьских выяснений отношений и о судьбе предприятий, экспортирующих свою продукцию за границу. «Благодаря забывчивости» парламентариев у многих отечественных заводов, фабрик и предприятий могут возникнуть проблемы не только в связи с превышением сроков возврата валютной выручки, но и с реализацией продукции. В конечном же итоге -- со своевременной выплатой зарплаты… Чем же в середине декабря, когда до истечения ультиматума FATF оставались считанные дни, занималась Верховная Рада? Борьбой за власть в парламентских комитетах, сопровождавшейся потасовками, блокированием трибуны и президиума. О чем свидетельствует стенограмма заседаний парламента 19 декабря.

Стенограмма заседания парламента, на котором законодатели не нашли в себе силы защитить государство

Сесiйний зал Верховної Ради України, 19 грудня 2002 року, 10. 05 година. Голова Верховної Ради Литвин В. М. Доброго ранку, шановнi народнi депутати, запрошенi та гостi Верховної Ради. Прошу, шановнi колеги, займати мiсця робочi i пiдготуватися до реєстрацiї. … В залi зареєстровано 409 народних депутатiв. Ранкове засiдання Верховної Ради України оголошую вiдкритим.

РЕКЛАМА

Шановнi народнi депутати! Ми вчора домовлялися про те, як ми сьогоднi органiзуємо режим роботи, але перед цим слово просить прем'єр-мiнiстр. Будь ласка, Вiкторе Федоровичу. Ну, прем'єр-мiнiстр хай скаже, має право.

Янукович В. Ф. Шановнi народнi депутати! Я хотiв звернутися до вас з великим проханням. Сьогоднi у нас є останнiй день щодо рiшення по ФАТФу, останнiй день, бо завтра вже 20 грудня. I якщо буде рiшення ФАТФу i будуть введенi санкцiї до України, країна дуже багато буде втрачати в цiлому в 2003 роцi. Тому прохання, щоб ви його розглянули i прийняли рiшення. Треба зробити деякi поправки до прийнятого вже закону.

РЕКЛАМА

Литвин В. М. Так, якi будуть пропозицiї? Шановнi народнi депутати, вiдповiдно до домовленостi… вiдповiдно до домовленостi керiвникiв фракцiй я оголошую перерву до 12. 30.

Пiсля перерви. 12. 30. Литвин В. М. Шановнi народнi депутати, дуже важко поiнформувати зараз вас про результати переговорiв. Ми на якiсь певнi промiжнi, там, домовленостi виходимо. I пропозицiя керiвникiв фракцiй — продовжити роботу о 16-й годинi. Тому ранкове засiдання Верховної Ради дозвольте оголосити закритим. I продовжимо нашу роботу на вечiрньому засiданнi о 16-й годинi. А тим, що записались, вдовольнитися тим, що вони записалися.

РЕКЛАМА

Сесiйний зал Верховної Ради. 16. 45. Литвин В. М. Шановнi народнi депутати! В залi зареєстровано 381 народний депутат. Вечiрнє засiдання Верховної Ради оголошую вiдкритим. Шановнi колеги! Дозвольте поiнформувати вас про те, над чим працювали керiвники фракцiй. Ми довго обговорювали i зараз знаходимося у процесi роботи щодо пiдготовки проекту постанови Верховної Ради України, прийняття якої б дозволило розблокувати роботу Верховної Ради. Водночас уряд до нас звернувся з нагальною пропозицiєю про те, щоб як виняток, проголосувати один закон — це проект… (Шум у залi) Я зараз дам слово Ющенку, Ющенко скаже. Та всiм чотирьом дам. Одну хвилину. У зв'язку з цим, шановнi колеги… Питання стосується… (Шум у залi) Я прошу вас, заспокойтеся, дайте сказати. Якiсь нормальнi є людськi стосунки? Ми будемо його розглядати поки з вами не домовимось, не буде згоди. Що ви хвилюєтесь? Ну зараз дам, ну заспокойтесь. Ну що ви? Ради Бога, я скажу з якої причини я дам зараз. Дайте можливiсть сказати менi. Була розмова i було прохання, я зараз хочу його оголосити, потiм …. слово керiвникам фракцiй про те, щоб зараз зробити перерву у засiданнi керiвникiв фракцiй i груп, зайти в сесiйну залу i домовитися тут. Якщо буде ваша згода, то сьогоднi проголосувати внесення… Ну заспокойтесь, я прошу вас. Що у вас така сверблячка? Проголосувати внесення змiн до Закону України «Про внесення змiн до Закону України про запобiгання та протидiю легалiзацiї вiдмивання доходiв, одержаних злочинним шляхом». Це питання зумовлено тим, шановнi колеги, що буде завдано величезної шкоди державi санкцiями. Зараз керiвники фракцiй… (Шум у залi) Ну заспокойтесь. У зв'язку з цим… змiни розданi, у вас є. Ви подивiться. Тому, шановнi колеги, не було остаточної згоди, я зараз прошу керiвникiв фракцiй коротко висловити свою думку з цього приводу. Нормально все? Ну так чому ж? Петро Миколайович Симоненко, будь ласка. Пiдготуватися Ющенку.

Симоненко П. М. Шановнi колеги! По-перше, якщо ми ведемо розмову про цей законопроект, то ми його не обговорювали. Комiтети не вивчали ситуацiї. Буквально кiлька тижнiв тому тiльки …. проголосували цей законопроект, пiдписав Президент i дивна ситуацiя виникає, що нас сьогоднi примушують практично без вивчення i ознайомлення голосувати за якiсь документи. Це по-перше. А по-друге. Давайте ми все ж таки визначимося вiдносно тих подiй, якi вiдбувалися 17 грудня. I ми фракцiї, якi заявили про спiльнi дiї у Верховнiй Радi, сьогоднi заявляємо, що поки ми не вирiшимо питання щодо статус-кво повернення Верховної Ради на позицiї 17 грудня до цього незаконного голосування, ми нiякi питання розглядати не будемо.

Литвин В. М. Вiктор Андрiйович Ющенко, фракцiя «Наша Україна», пiдготуватися Пустовойтенку. Вiктор Андрiйович, виступайте, будь ласка! Я оголосив Пустовойтенка. Будь ласка, Пустовойтенко Валерiй Павлович, фракцiя НДП.

Пустовойтенко В. П. Шановний Володимире Михайловичу! Шановнi мої друзi народнi депутати! … Ми 10 хвилин назад практично пiдiйшли до комплексного вирiшення питання щодо голосування i 17-го, i подальшої нашої роботи. Був пiдготовлений проект постанови, який, практично, узгодили всi представники фракцiй як меншостi, так i бiльшостi. … Ми б послухали закон про вiдмивання «брудних» грошей. … Я прошу вас всiх повернутись на свої мiсця i продовжити плiдну роботу Верховної Ради i сьогоднi розглянути тiльки один законодавчий акт, який стосується вiдмивання «брудних» грошей.

Литвин В. М. Секретарiат, перевiрте, чи розданий цей законопроект. Пiд час реєстрацiї всiм депутатам вручено, хто реєструвався бiля столiв. Коли реєструвались бiля столiв, всiм роздавали. Пiдiть до стола, зареєструйтесь. Ну, я прошу, заспокойтеся, не кричiть. Заспокойтеся. Я решений не принимаю, я решения подписываю. Я пiдписую. Заспокойтеся, будь ласка. Заспокойтеся. Так, Юлiя Тимошенко, будь ласка.

Тимошенко Ю. В. … Закон або змiни до закону по вiдмиванню брудних коштiв нiхто в очi не бачив. Зараз нам пропонується прийняти термiново, буквально за 10 хвилин приймати цей закон про вiдмивання «брудних» коштiв. Але ж якщо ви пам'ятаєте, один закон по вiдмиванню «брудних» коштiв вже був прийнятий, i європейська спiльнота дала нам зрозумiти, що це вийшов закон якраз по легалiзацiї «брудних» коштiв. I тому зараз приймати змiни до цього закону потрiбно виважено i дуже, дуже професiйно. I тому зараз не потрiбно шантажувати цим, потрiбно допрацювати постанови, не руйнувати категорично єднiсть опозицiйних чотирьох фракцiй якимись окремими голосуваннями, а дiйти до порозумiння, прийняття постанови i потiм переходити до роботи.

Литвин. В. М. Шановнi колеги, я прошу керiвникiв фракцiй зiбратися зараз знову i для цього перерва на 20 хвилин оголошується.

Кармазiн Ю. А. Ющенку слово!

Литвин В. М. По двадцять разiв я не буду запрошувати до слова.

Пiсля перерви. Литвин В. М. Шановнi народнi депутати, я зараз прошу вас усiх зiбратися тут, у сесiйнiй залi. Вам зачитають той проект, який напрацьований. Через 15 хвилин, якщо буде воля, ми його будемо ставити на голосування. Нi — значить будемо вважати, що ми дуже плiдно сьогоднi провели наш пленарний день. Ми її не закривали ще, все нормально, ми працюiмо в нормальному режимi. По мiсцях, де ви… Науково-експертному пiдроздiлу дати заключення на проект Закону про внесення змiн до Закону про запобiгання та протидiю легалiзацiї вiдмивання доходiв, одержаних злочинним шляхом. Все. Прошу зараз провести консультацiї.

Пiсля перерви. Литвин В. М. Шановнi колеги, прошу сiдати на свої мiсця. Ми нiчого не будемо голосувати. Сiдайте, нiхто не буде вже. Шановнi колеги, я хочу поiнформувати всiх вас, ви, мабуть, i знаєте цю iнформацiю. Тривали переговори керiвникiв фракцiй i груп, як пiдказують тут, у день Святого Миколая. Опрацювали проект постанови, який начебто був у робочому порядку погоджений. Зараз, наскiльки у мене є iнформацiя, вiдбулася зустрiч у фракцiях i групах, єдностi щодо проекту цього документп немає. У зв'язку з цим у нас немає пiдстав продовжувати роботу. Я так розумiю, що i немає згоди проголосувати за той проект Закону про вiдмивання «брудних» грошей. Так тому закриваємо? Що, що? Будь ласка, Ющенко. Я прошу, вiд фракцiї дев'яти хто буде виступати, пiдготуватися. Вiд четвiрки виступає Вiктор Андрiйович Ющенко.

Ющенко В. А. Шановнi друзi! Я просив би вашої уваги ненадовго. Послухайте, будь ласка, уважно. Що робить парламент України недiєздатним? В даний момент 17-те число. Ми висуваємо, шановнi друзi, ряд компромiсiв. Перший компромiс. Четвiрка готова признати 17-те число, результати голосування, при однiй умовi, що на стiл покладуться бюлетнi, вiдомiсть поiменного голосування, яка вiдповiдає протоколу. Це перша точка зору.

Друга точка. Якщо першого не вiдбувається, якщо у нас немає способу правового вiдрегулювати 17-те число i пiдтвердити легiтимнiсть голосування, ми кажемо: «Нам треба, шановнi друзi, скасувати голосування». Яким механiзмом i яким способом далi вирулити i вибудувати дорогу компромiсу? Третiй пункт, самий важливий. Для того, щоб ми знайшли стратегiчне розумiння у стiнах парламенту, ми повиннi з вами взяти на себе зобов'язання набрати меню проектiв законодавчих iнiцiатив, включаючи закон про вiдмивання «брудних» грошей i будь-що, що є компромiсом. Оцей пакет є пакет компромiсу.

Литвин В. М. Шановнi колеги, вiд дев'яти фракцiй хто буде виступати? Валерiй Павлович? Будь ласка.

Пустовойтенко В. П. … Ми пiдготували i погодили такий текст постанови: «Розглянути i провести голосування по проектах законодавчих актiв, якi впливають на збiльшення доходної частини бюджету згiдно з додатком i проектом бюджету, а також проект Закону про легалiзацiю «брудних» грошей». Кажуть, це не потрiбно. Ви згоднi на цю пропозицiю? Тому, шановнi, прошу i бiльшiсть, i меншiсть, а зараз прошу Голову Верховної Ради об'явити перерву до вiвторка…

Литвин В. М. Шановнi народнi депутати, ви вислухали… Я прошу: заспокойтесь! Ви вислухали iнформацiю двох сторiн, два пiдходи. … Зараз я, спiлкуючись iз керiвниками фракцiй i груп, не бачу бажання прийняти цей документ. Я думаю, що далi наше засiдання не має нiякого сенсу. Вiдтак я оголошую засiдання вечiрнє Верховної Ради України закритим».

Р. S. На следующий день Международная организация по борьбе с отмыванием средств, полученных незаконным путем, рекомендовала странам, являющимся членами FATF, ввести финансовые санкции в отношении нашей страны. Когда же гром грянул, парламентарии приняли-таки многострадальный законопроект. Но поезд, как гворится, уже ушел. Содержание внесенных Верховной Радой 24 декабря поправок FATF еще изучает, а санкции уже действуют.

 


253

Читайте нас у Facebook

РЕКЛАМА
Побачили помилку? Виділіть її та натисніть CTRL+Enter
    Введіть вашу скаргу
Наступний матеріал
Новини партнерів