ПОИСК
21 травня 2021
НАРОДЖЕННЯ ВЕНЕРИ
НАРОДЖЕННЯ ВЕНЕРИ Країна: Іспанія
Мануфактура: Lladro
Рік створення: 2001
Скульптор: Antonio Ramos
Розмір: 45×82 cm
Лімітована серія 1000 виробів

Із майбутньої
київської експозиції
приватної колекції
«Shvets Museum»

Народжений 135 років тому в Брукліні (Нью-Йорк) Кларенс Френк Бердсай був шостою дитиною в сім'ї Кларенса Френка Бердсая-старшого і Ади Джейн Андервуд. Всього дітей у них було дев'ятеро. Тому скуштувати труднощів Бердсаю-молодшому довелося вже з раннього дитинства. Через фінансові проблеми йому не вдалося навіть закінчити Амхерст-коледж. Юнакові було абсолютно зрозуміло, що розраховувати на чиюсь допомогу він не може. А тому і кар'єрного зростання, і життєвого благополуччя йому домагатися належить самому. Бердсай довго мотався по всій величезній країні в пошуках ні, не щастя, а звичайної роботи, здатної приносити задоволення та гроші. Чим він тільки не займався. У Нью-Мексико та Арізоні працював помічником натураліста, в чиї службові обов'язки входив відстріл диких койотів. У штаті Монтана, допомагаючи відомому ентомолог Уілларду Кінгу, ловив дрібних ссавців. На канадському острові Ньюфаундленд (де, до речі, вашому покірному слузі в середині 1990-х пощастило одного разу побувати) разом з ескімосами спробував себе в якості рибалки.

Ось там-то, власне кажучи, світлу голову Кларенса Френка Бердсая-молодшого й осяяла думка про створення принципово нової технології заморозки продуктів. Саме під час роботи в Ньюфаундленді Бердсай звернув увагу на те, що виловлені при температурі мінус 40 градусів рибки замерзали миттєво, а при відтаванні залишалися практично свіжими. Заморожена риба, що продавалася в той час в Нью-Йорку, помітно поступалася за смаковими якостями рибі канадських ескімосів. Вивчаючи причини цього явища, Бердсай зрозумів, що звичайні методи заморожування застосовувалися при більш високих температурах. Причому, процес заморожування йшов набагато повільніше, і кристалам льоду вдавалося проростати, пошкоджуючи структуру тканини. Коли повільно заморожена їжа відтавала, клітинний сік випливав з пошкодженої кристалами тканини, роблячи продукт при подальшому приготуванні або сухим, або кашоподібним по консистенції. У створеній в 1923 році компанії Birdseye Seafood Inc. рибне філе проходило прискорену заморозку при температурі мінус 43 градуси. Риба стала упаковуватися в картонні коробки та проходити між охолоджуючими поверхнями під тиском. А незабаром Бердсай запатентував ще й нову морозильну машину, котра не дозволяє дрібним кристалів розростатися. Серед замороженої «за методом Бердсая» продукції з'явилося м'ясо, птиця, овочі … Коротше кажучи, успіх нової технології став настільки для всіх очевидним, що в 1929 році Бердсай продав свою компанію разом з патентами за величезні на ті часи 22 мільйони доларів, а розвитком нових технологій заморозки продуктів продовжив займатися вже просто в своє задоволення. Помер Бердсай в готелі Gramercy Park 7 жовтня 1956 на 70-му році життя. Його тіло було піддано кремації, а прах розвіяний над водою в місті Глостер, штат Массачусетс, як і було заповідано покійним…

Всім сьогоднішнім іменинникам дозвольте побажати добра і щастя. А вам, друзі мої, гарного дня. Як завжди, щиро ваш.

Олександр ШВЕЦЬ
Побачили помилку? Виділіть її та натисніть CTRL+Enter
    Введіть вашу скаргу
Наступний матеріал
Новини партнерів
 

© 1997—2021 «Факти та коментарі®»

Усі права на матеріали сайту охороняються у відповідності до законодавства України.

Матеріали під рубриками «Офіційно», «Новини компаній», «На замітку споживачу», «Ініціатива», «Реклама», «Пресреліз», «Новини галузі» а також позначені символом публікуються у якості реклами та мають інформаційно-комерційний характер.