ПОИСК
Здоров'я та медицина

Небезпечна для пересічної непідготовленої людини: що слід знати про класичну кетодієту

21:15 9 березня 2023
продукти для кетодієти

Кетогенна дієта — система харчування з високою часткою жирів, нормальною часткою білків і низькою часткою вуглеводів. Відносно недавно було помічено, що на даній дієті пацієнти не набирали вагу, а навпаки добре худнули, і у них покращувались певні показники здоров’я. Тоді подумали, чому б її не спробувати як дієту для схуднення. Але чи кожному можна таким способом втрачати вагу — відповідь дав консультант зі здорового харчування Юрій Попко.

«Існує піраміда збалансованого харчування, де основа 60−70% - це вуглеводи, 25% це білки і залишок, тобто вершина піраміди — це жири. Ці відсотки можуть коливатись, але в незначній мірі. А кетодієта — це та сама піраміда, тільки перевернута з голови на ноги, де основа це не вуглеводи 60−70%, а жири, далі ідуть білки — 25%. 5% - це вуглеводи. Вуглеводи містяться в усіх крупах, макаронах, мучному, фруктах, ягодах, овочах, солодкому та навіть у молоці (лактоза) — це їсти не можна при даній дієті, тому слід забути.

Наш організм має два джерела енергії, це глюкоза у вигляді глікогену, який знаходиться у нас в м'язах і печінці, загалом близько 2000 ккал, а друге стратегічне джерело енергії — це жир, у кожного індивідуально, але запаси ці близько 90 — 100 тисяч ккал, непоганий такий запас.

Суть в наступному: через декілька днів з таким режимом харчування глікоген у нас вичерпується і наш організм переключається на жири та перетворює їх у кетони та харчується ними. Цей процес для організму менш затратний, ніж коли він живиться глюкозою.

РЕКЛАМА

Виробництво кетонових тіл — це реакція організму на дефіцит глюкози, призначеної для забезпечення організму енергією. Плюс в цьому, що наш організм починає спалювати наш жир, дає швидкі результати, оздоровлює нас, запобігає різним хворобам, але зараз не про це".

Так як кетодієта є дуже жирною, додає фахівець, то слід розуміти, які жири потрібно обирати, основа — рослинні, також не забуваємо про тваринні. Уникати слід смаженого, більшість жирів не призначені для нагріву, це некорисні жири, вони перетворюються в трансжири, які наш організм не сприймає.

РЕКЛАМА

«Кетодієта вивчена добре з точки зору лікувальної, але не з точки зору дієтичного харчування на кожен день, також досліджено, що вона тривалість життя не подовжує. Всім вона не підходить, навіть при умові, що ви правильно будете дотримуватись її, якщо у вас проблеми з підшлунковою, захворювання судин, жовчно-кам'яна хвороба та інше. Також рекомендується робити перерви і перед цим пройти певні обстеження, на сумісність такого харчування з вами.

Якщо все ж таки ви вирішили спробувати кетодієту, ви зіткнетесь з наступним: нудота, блювання, запах ацетону з роту, закрепи, так як клітковину практично забрали з круп, бобових, фруктів, безсоння. Якщо ви активно займаєтесь спортом, для цього вам потрібні вуглеводи як енергія, також кето нам не підходить.

РЕКЛАМА

Класична кетодієта взагалі небезпечна для пересічної непідготовленої людини, тому існують її різновиди, де є розширений вибір продуктів, особливо вуглеводовмісних та з клітковиною, таких як різноманітні овочі і зелень без крохмалю, зазвичай це ті, які ростуть над землею. Дана дієта має право на існування, є як плюси, так і мінуси. Вона якщо і підійде комусь, то це явно не новачку і точно тому, хто розуміє, що робить і чітко усвідомлює можливі ризики. Але не підходить звичайній пересічній людині, яка хоче оздоровитись, збалансовано харчуватись на постійній основі, ні в чому собі не відмовляти і схуднути без проблем".

Нагадаємо, раніше Юрій Попко пояснював, чому краще забути про консервацію — в ній забагато солі та цукру.

811

Читайте нас у Facebook

РЕКЛАМА
Побачили помилку? Виділіть її та натисніть CTRL+Enter
    Введіть вашу скаргу
Наступний матеріал
Новини партнерів