- 15.07 22:28 Зцілювальний сад: ці рослини обов'язково потрібно посадити поруч із будинком
- 15.07 22:01 Незвичайний яєчний салат: фантастично смачно та ситно
- 15.07 21:32 «Він гордий батько»: Бред Пітт у відчаї через Анджеліну Джолі та дітей
- 15.07 21:03 Змініть це у своєму харчуванні й забудете про проблеми з кишечником
- 15.07 20:53 На перемогу Усика, на якого під час битви поглядів розкричався Дюбуа, вже поставили 500 тисяч доларів
- 15.07 20:35 Осиротіла семимісячна донька: на Сумщині поліг 26-річний офіцер з Вінниччини
- 15.07 20:06 Кошички з тіста філо: сміливо подавайте до святкового столу
- 15.07 19:53 Суд не заарештував Шабуніна, але закордонний паспорт відібрав
- 15.07 19:52 «Динамо» з червоною карткою не змогло обіграти клуб із Румунії: відеоогляд матчу
- 15.07 19:40 «Жуковщина» та мігранти: на що планують робити ставку окупанти при новому наступі
- 15.07 19:14 Закохані очі: Тарас Цимбалюк вразив шанувальників
- 15.07 19:01 Водоліям — «Паж кубків» та ностальгія, Дівам — «Закохані» та вибір між серцем і розумом: Таро-прогноз на 16 липня
Традиції Чистого четверга: перед випіканням пасок обов'язково господині читали молитву

29 квітня у християн Східного обряду Чистий Четвер. Це день, коли традиційно готували Великодню випічку. Досить непросту процедуру господині ще більш ускладнювали церемоніалом. У кожному регіоні склалися свої традиції, пов'язані з випіканням Великодньої здоби. Про це розповіла «ФАКТАМ» етнограф Олена Громова, заввідділом музею в Пирогово.
Паски випікалися в тиші після обов'язкової молитви. «Коли випічка готувалася, люди намагалися не шуміти, голосно не розмовляти вдома і на вулиці, тим більше, що в церкві читалися уривки з Євангелія про останні години земного життя Христа», — розповідає експерт.
Дуже поганою прикметою вважалися тріснуті паски. А ось якщо випічка вийшла пишною і солодкої, значить і рік повинен бути вдалим. Першу і головну паску завжди поміщали в печі на південну сторону, а потім вже розставляли інші.
За словами етнографа, за старих часів паски робили без білої глазурі — просто змащували здобу збитими яйцями і ставили в піч. На Поділлі, щоб зробити блискучою верхівку, використовували освячену воду з медом. Дуже поширеним було прикрашати паски фігурками: сердечками, хрестиками з закрученими «ріжками» («свастя»).
Крім пасок і баб, існували й інші види Великодньої випічки. «На Західній Україні в ХХ столітті з'явилася традиція випікати „баранчики“ в металевих формах… Баранчики були в середньому 30−40 см, зустрічалися і дуже великі. У фігурок очі робили з насіння і надягали стрічку-нашийник (вважалося особливим шиком)», — розповіла етнограф.
Про традиції обмивання в Чистий четвер читайте в статті «Народні традиції Страсного тижня: як приготуватися до свята» .
972Читайте нас у Facebook