- 18:24 В Україні хочуть підняти народжуваність: ціна питання — 80 мільярдів гривень на рік
- 17:47 Захист від колорадського жука без «хімії»: посадіть це біля картоплі, і «колоради» забудуть дорогу до вашої дачі
- 17:21 Популярність Меган Маркл впала до історичного мінімуму: що сталося
- 16:47 Редиска по-грузинські від Івана Янюка: страва, яка запам’ятається вам надовго
- 16:23 В Україні знайшли варіант, як захистити БПЛА від дронів-перехоплювачів — ЗМІ
- 15:35 На Одещині внаслідок пожежі загинули двоє малолітніх дітей
- 15:24 Ніжна і незламна: популярний гурт випустив потужний кліп
- 14:56 Чемпіонат України з футболу, 29-й тур, 17 — 18 травня: результати та відеоогляди матчів, становище команд
- 14:47 Більше, ніж приправа: як ефективно очистити унітаз за допомогою речі, яка є у кожної господині
- 14:21 Що робити, якщо вам заблокували рахунок через порушення банківських переказів: поради банкіра
- 13:52 У Стамбулі російська делегація погрожувала захопити нові області України — ЗМІ
- 13:22 Не садіть розсаду зранку: основні правила закладення майбутнього врожаю помідорів
В основі — річкова риба: як приготувати козацький куліш, улюблену страву українських воїнів

Запорізький регіон, де розташовувалися численні січі, здавна славився кашами, заправленими шкварками та цибулею, галушками з пшеничного борошна, саламатою, кулішом та салом. Крім всього, запорізька кухня — це про річкову рибу, пише NV .
Її варили, смажили, солили, коптили та запікали. Сорт риби залежав від достатку: їли дніпровську щуку, сома, плітку, ляща, линя, а також вугра, осетра та форель. Козаки були профі в рибальстві та стверджували, що її різні сорти відповідають за поживною цінністю та смаковими якостями різними видами м'яса. Замість яловичини вони їли коропа, а про сома казали: «Що сомина, що свинина».
А під час довгих походів зберегтися могла лише сильно просолена в'ялена риба. На ній і готували перші страви, юшки, додавали її в каші. На рибному бульйоні готували щербу — блюдо, за консистенцією схоже на кисіль, із завареним борошном. Юшку часто їли разом із тетерею — пшоняною кашею з кислим житнім тестом. Варену рибу поливали бульйоном, в якому вона готувалася, з додаванням часнику та солі. Цю приправу називали саламур.
Читайте також: «Крапець, як смачно!»: рецепт «справжньої одеської шкури» від Григорія Германа
За підсумками зустрічей та розмов у лідери на звання «тої самої запорізької страви» вийшли куліш і торт «Іній», які запорожці теж вважають однією з візитівок міста.
Сьогодні шеф-кухар Микола Осіпов розповів про сучасні варіації козацького кулішу, базою якого стали історичні традиції, але вже з урахуванням сучасних гастрономічних тенденцій та інгредієнтів.
Козацький куліш
Інгредієнти:
- Цибулевий кранч 50г
- Сублімована морква 30г
- Сало підчеревок 100г
- Часникова пудра 5г
- Вершки домашні 50г
- Пшоно 100г
- Сіль за смаком
- Зелень за смаком
Приготування
Спочатку на сухій сковороді обсмажуємо пшоно, заливаємо водою і варимо кашу. На невеликій температурі обсмажуємо і перебиваємо сало в однорідну масу, що нагадує топлений смалець. Готову кашу змащуємо топленим салом, додаємо трохи вершків (для приємного присмаку).
Кашу викладаємо у форму і відправляємо в холодильник на кілька годин, після чого застиглу кашу ріжемо на рівні шматки (як поленту) і відправляємо в коптильну шафу.
З вершків і рубаної зелені готуємо соус з додаванням часникової пудри.
Моркву та цибулю обсмажуємо у фритюрі, додаємо до готової страви.
Викладаємо у тарілку, поливаємо соусом, прикрашаємо овочами.
Нагадаємо, раніше в мережі дали рецепт випічки домашнього хліба без хлібопічки та форми .
2042Читайте нас у Facebook