ПОИСК
Здоров'я та медицина

Сода викликає «синдром рикошету»: чого не слід робити при печії

21:40 31 травня 2022
печія

Зараз велика частина населення України харчується гірше, ніж до війни, а це може спричинити проблеми зі здоров'ям. Одним з неприємних симптомів є печія. Це ознака порушення травлення, з нею стикається чимало людей, і виникає вона не сама по собі.

— Печія з'являється тоді, коли кислий вміст шлунку у зворотному напрямку потрапляє в стравохід (це називається рефлюкс), що викликає подразнення слизової стравоходу. Стан проявляється неприємним відчуттям печіння різної тривалості та сили, — розповідає відома дієтологиня Світлана Фус. — Кислий вміст роз'їдає слизову оболонку стравоходу й, по суті, відбувається хімічний опік. У нормі вміст шлунку не потрапляє у стравохід, цьому перешкоджає сфінктер — круговий м'яз між шлунком і стравоходом, який щільно змикається після того, як їжа потрапила у шлунок. ⁣⁣

— Чому виникає печія? ⁣ ⁣ ⠀ ⁣⁣⠀

— Основних причин, в принципі, дві. Перша — слабкість сфінктера, друга — надмірне виділення соляної кислоти шлунком. Найчастіше печію провокують: склад їжі та порушення режиму харчування, стресові ситуації, прийом деяких ліків, наприклад аспірину, гостра, підсмажена, жирна їжа, алкоголь та куріння.⁣⁣⠀

Читайте також: Обіймайтесь та слухайте музику: поради психотерапевта тим, хто отримав стрес через війну

РЕКЛАМА

— Часто люди запитують, чи можна пити соду під час печії?

— Дійсно, іноді люди вживають харчову соду, щоб позбутися печії. Однак робити цього не слід, бо полегшення буде нетривалим, а шкода — значною. Сода викликає «синдром рикошету», тобто після закінчення дії соди у шлунку збільшується секреція соляної кислоти — й печія посилюється.

Варто пам’ятати, що печія може бути не лише ознакою погрішностей у харчуванні, вона може також сигналізувати про серйознішу проблему, наприклад, бути першою ознакою таких захворювань, як гастрит, виразкова хвороба шлунку, захворювання жовчного міхура і жовчних шляхів. Тому якщо проблема печії повторюється, слід звернутися до лікаря.

РЕКЛАМА

Раніше дієтологиня Галина Сеник зруйнувала міфи про перші страви та порадила не їсти часто борщ тим, хто хочете схуднути.

Читайте також: Чому після коронавірусу можуть початися проблеми з підшлунковою залозою, кишківником: відповідає терапевт

РЕКЛАМА

2412

Читайте нас у Facebook

РЕКЛАМА
Побачили помилку? Виділіть її та натисніть CTRL+Enter
    Введіть вашу скаргу
Наступний матеріал
Новини партнерів