ПОИСК
Книга рецептів

Будете ділитися рецептом із подругами: готуємо домашню паску

21:58 26 березня 2023
паска

Щороку, готуючись до Великодня, кожна господиня береться до випікання пасок, наповнюючи дім ароматом, який асоціюється з родинним затишком та національними традиціями. Деякі люблять рецепти, перевірені поколіннями, а хтось хоче здивувати своїх рідних новим смаком великоднього хліба. Залишилося зовсім небагато часу до Світлого Господнього Воскресіння, а це означає — саме час діставати формочки, запасатися якісним борошном, готувати дріжджі та вибирати рецепти великодньої паски, ділиться кулінарка Світлана Юрченко. За її словами, всі продукти мають бути кімнатної температури!

Інгредієнти:

Опара:

  • молоко — 0,5 л
  • манка — 0,5 ст.
  • дріжджі — 100 г
  • цукор — 1 ст. (250 г)

Тісто:

  • вершкове масло — 200 г
  • маргарин для випічки — 250 г
  • сметана — 1 ст.
  • жовтки — 7 шт.
  • яйця — 8 шт.
  • цукор — 3,5 ст.
  • сіль
  • молоко — 0,5 л
  • цедра з 1 великого апельсина
  • сухофрукти — 500 г
  • ром
  • борошно — 2 кг (+ - залежно від якості)

Глазур:

РЕКЛАМА
  • білий шоколад — 100 г
  • молоко — 2−3 ст. л.
  • цукрова пудра — 180 г

Приготування:

Закип'ятити 0,5 л молока, всипати 0,5 стакана манки, помішувати, щоб не утворилися грудочки. Хай вихолоне. Як буде трішки тепле, додати 100 г дріжджів, 1 ст. цукру, перемішати, накрити миску плівкою, хай підходить 30−40 хв.

Розтопити масло і маргарин (для випічки), додати стакан сметани, перемішати. Яйця + жовтки збити з цукром до пишної маси, вилити до масляно-сметанної суміші та додати решту злегка теплого кип'яченого молока (0,5 л), перемішати та додати опару. Всипати частинами борошно і місити тісто. Точну кількість борошна не даю, бо залежить від якості. Тісто виходить доволі туге. Накриваємо і ставимо підходити близько чотирьох годин. За цей час 2−3 рази обминаємо. Тісто викладаємо на стіл та додаємо цедру апельсина та сухофрукти, замочені (на добу) в ромі.

РЕКЛАМА

Вимісити гарно тісто, щоб рівномірно розподілилися сухофрукти. Викладаємо тісто в форми на 2/3 об’єму та даємо підійти. Випікаємо в розігрітій духовці до 180 градусів 40−45 хв. Орієнтуємося по сухій дерев’яній шпажці. Час приблизний, який залежить від духовки та розміру форм. Витягуємо з духовки та на бочку даємо вихолонути, час від часу перевертаємо на інший бік. Прикрашаємо на свій смак.

РЕКЛАМА

Раніше «ФАКТИ» розповідали, як готувати справжню гуцульську паску із села Космач.

Читайте також: Не рецепт, а «золото»: Людмила Борщ поділилася рецептом смачної домашньої паски

28066

Читайте нас у Facebook

РЕКЛАМА
Побачили помилку? Виділіть її та натисніть CTRL+Enter
    Введіть вашу скаргу
Наступний матеріал
Новини партнерів