Справжня квінтесенція літа — ароматний традиційний полтавський борщ з… полуницею
Український борщ, культуру приготування якого було включено до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, можна приготувати різними способами, у тому числі й з незвичними інгредієнтами.
Так, фудблогерка Фанілла розповіла, що у двох районах Полтавської області — Диканському та Зіньківському — на початку літа борщ підкисляли не помідорами, а… полуницею.
«Я міркувала, як би зробити його красивим, а ще мене бентежило поєднання ягід та капусти. І нарешті придумала. Безумовно, це не той ягідний борщ, який варили диканські бабусі на початку літа 100 років тому. Але він офігенний. Смак у нього тонкий і напрочуд гармонійний. Він прекрасний зі сметаною і без, гарячий і холодний. Він мега-сезонний, регіональний, ну, і авторський», — стверджує авторка рецепту.
Складові:
- Буряк — 1 шт.;
- Морква — 1 прим.;
- Селера коренева невелика — 1 шт.;
- Цибуля — 1 шт.;
- Капуста цвітна — ½ невеликого качана;
- Картопля — 1−2 шт.;
- Полуниця — 1, 5 чашки (можна полуниця + червона смородина);
- Бульйон качиний — 1,5 літра (можна курячий);
- Сіль, чорний перець, цукор;
- Насіння фенхелю — ½ чайної ложки;
- Часник — 1 зубчик;
- Зелень;
- Рослинна олія — 1−2 ст. ложки.
Читайте також: Червоний питний борщ: незвичайна страва для всієї родини
Приготування:
- Моркву, буряк та селеру нарізати тонкими брусочками або натерти на тертці для корейської моркви.
- Цибулю нарізати невеликими кубиками. Картоплю — кубиками середньої величини. Цвітну капусту розібрати на суцвіття.
- Ягоди пюрувати блендером та протерти через сито.
- Розвести бульйон літром води (повинно вийде 2,5 літри рідини), довести до кипіння і додати картоплю.
- Зменшити вогонь до невеликого, додати в бульйон чорний перець та насіння фенхелю.
- У сотейнику пасерувати на олії цибулю. Додати цибулю і нарізану селеру в каструлю. Готувати 10 хвилин.
- У тому ж сотейнику в невеликій кількості рослинної олії пасирувати моркву та буряк. Влити в сотейник ягідне пюре і тушкувати з овочами кілька хвилин.
- Додати притушені овочі в каструлю.
- Додати цвітну капусту та цілий очищений зубчик часнику. Якщо борщ дуже кислий, то можна додати чайну ложку-півтори цукру. Готувати ще близько 5 хвилин та вимкнути.
Авторка рецепту рекомендує подавати такий борщ із зеленню. Добре, якщо є зелень фенхелю.
А ще борщ можна готувати не на м'ясному бульйоні, а з рибою. Для такої страви використовують будь-яку консервовану рибу — анчоуси, бички чи шпроти.
Фото Pixabay
645Читайте нас у Facebook