Купуючи пучок найсвіжішої редиски, багато хто поспішає позбутися листя. Те саме стосується бадилля молодого буряка і моркви. Але, виявляється, всі ці «відходи» можна використовувати для приготування смачних страв. Особливо, якщо ви вирощуєте овочі самі, і вони у вас прямо з грядки.
Секретами приготування смаколиків із частин рослин, які зазвичай недооцінюються, з «ФАКТАМИ» поділилася відома кулінарка із Кривого Рогу Елла Іванова.
Елла Іванова: "Готуючи їжу, намагаюся мінімізувати відходи з овочів"
«Молоде бурякове бадилля ідеальне для приготування чіпсів»
- Бадилля буряка, моркви і редиски роблять смачними і корисними багато страв, — каже Елла Іванова. — Запас вітамінів у ньому не менш багатий, ніж у самих коренеплодах.
РЕКЛАМА
Наприклад, із бадилля редиски з легким пряним смаком можна приготувати чудовий соус. Його потрібно добре промити, з'єднати з часником, волоськими або кедровими горіхами, лимонним соком, оливковою олією і пармезаном. Посолити і все це збити в блендері. Виходить свого роду «песто» з бадилля редиски. Неймовірний колір і аромат!
— Як можна використовувати цей соус?
- І як заправку для салатів, і для м'ясних страв, і як намазку на хліб.
— Який смак у бадилля буряка та моркви? І що з нього можна приготувати?
РЕКЛАМА
Чіпси з бадилля буряка незвичайні та смачні, а приготувати їх легко в домашніх умовах
— Бурякове бадилля дуже ніжне на смак. У ньому ноти молодого буряка. Бадилля моркви трохи гіркувате. Молоде бурякове бадилля ідеальне для приготування чіпсів. Це нескладний рецепт.
Знадобиться бадилля, олія та сіль. Бадилля потрібно добре промити і просушити на паперовому рушнику. Потім викласти на аркуш пергаменту, присмачити олією, посолити. Запекти протягом 15 хвилин за температури 130 градусів (режим «з обдувом»).
Щодо бадилля морквини, яке щойно з грядки, то його використовую, наприклад, для приготування смузі, у складі якого також банан, полуниця та листя салату.
Бадилля моркви, яке щойно з грядки, можна додавати до смузі
РЕКЛАМА
— Якось мішленівський шеф-кухар розповідав мені, що дуже смачним виходить пюре з картоплі, яку було зварено разом із кочаном капусти. Кочан капусти, зрозуміло, потім витягується. Залишається тільки приголомшливий смак.
— Це цікава ідея. Я використовую у стравах стебло і цвітної капусти, і броколі. Дуже смачно їх додавати в бульйони.
- Поділіться рецептом?
— Із задоволенням! До речі, це дуже економний рецепт — практично безкоштовний. Готуючи їжу, намагаюся мінімізувати відходи з овочів.
Овочевий бульйон «Літня фантазія»
Беремо те, що в нас залишилося від приготування страв. Зелена частина порею, шкірка кольрабі, старі кабачки, маленька морквина, серединка перцю, качани капусти — все це стане нам у пригоді. Добре промиваємо, подрібнюємо, заливаємо холодною водою. Доводимо до кипіння. Додаємо сіль, перець духмяний, лавровий лист. Варимо на маленькому вогні хвилин сорок.
Овочевий бульйон за рецептом Елли Іванової - справжня смакота
«Роблю ароматну сіль із травами. Завжди використовую ту частину зелені, яка зазвичай не йде в салати»
— Читала, що шкірку помідорів можна перемелювати на порошок. Така приправа надає багатьом стравам смаку стиглих літніх томатів. Кілька років тому на Буковині я купувала пудру із сушених білих грибів, якою можна доповнювати пасту, пюре, каші.
- Я ж роблю ароматну сіль із травами. Завжди використовую ту частину зелені, яка зазвичай не йде в салати. Наприклад, можна приготувати сіль із базиліком. З червоним і зеленим я готую окремо, щоб зберегти особливі ноти в ароматі, притаманні кожному виду.
Базилікова сіль стане прекрасним доповненням для салатів та інших страв
Базилікова сіль
Базилік
Сіль
Часник
Усі інгредієнти беруться в довільній кількості. Базилік промиваємо та просушуємо. Часник нарізаємо.
З'єднуємо часник, сіль, базилік. Подрібнюємо за допомогою блендера.
Викладаємо на пергамент, духовку нагріваємо до 110 градусів. Сушимо 15 хвилин і вимикаємо духовку. Тримаємо в духовці до повного охолодження.
Перекладаємо в баночки.
- А що можна приготувати з тих частин фруктів, які зазвичай не їмо?
- Нещодавно я зробила фруктові дріжджі для хліба з відходів плодів. Зі шкірки цитрусових можна робити цукати. З лимонних скоринок виходить чудовий напій «лімончелло». Фантазуйте, експериментуйте — і ви відкриєте в гастрономії для себе чимало нового.