«За етикетом порцію торта з найпривабливішим декором має отримати іменинник або дитина», — колекціонерка фарфору Людмила Карпінська-Романюк
![набір для торта. Полонський порцеляновий завод. 1982. Фото з каталогу корпорації «Укрпромпорцеляна»](http://fakty.ua/photos2/article/43/36/433698w540zc0.jpg?v=054744)
Чи чекаєте ви на торт на святковому столі, навіть якщо вже зовсім не голодні? Чи є у вас улюблений торт? Чи цікаво вам, як правильно його їсти: за допомогою десертної ложечки чи виделочки та ножа?
Якщо хоч на два з цих трьох запитань ви відповіли ствердно, ця стаття буде для вас цікавою, бо мова піде про тортниці, які, мабуть, є у кожній родині. А інакше ж як подавати торт? У когось тортниця керамічна, у когось — порцелянова, трапляються тортниці і з кришталю. Зазвичай вони стоять у серванті і чекають свого часу. Адже святковий торт в оселі з’являється не просто так, має бути якась нагода — день народження, річниця весілля, новосілля…
В інтерв’ю «ФАКТАМ» колекціонерка та дослідниця українського фарфору, авторка книг Людмила Карпінська-Романюк розповіла про найкрасивіші тортниці вітчизняних виробників. Нагадаємо, що пані Людмила нещодавно розповідала про супниці, які символізують затишок домашнього застілля.
«Великою популярністю користуються тортниці на ніжці»
- Тортниця — це предмет сервірування, призначений для красивої та зручної подачі торта, — говорить Людмила Карпінська-Романюк.
![Л. Сухинська. Блюда для торту. Сумський ФЗ. 1995](/user_uploads_new/images/articles/2024/02/21/433698/22222345678987654(1).jpg)
Зазвичай у всіх сервізах чайних та для кави є кругле пласке блюдо. Його й використовують для подачі торта. Трапляються й прямокутні блюда, але вони менш універсальні. Обов'язковою умовою є пласка поверхня, щоб можна було взяти лопаткою ніжний бісквіт, не пошкодивши його.
![М. Пилипчук, О. Шевченко. Чайний сервіз «Поліські наспіви». Коростенський ФЗ. 1993.](/user_uploads_new/images/articles/2024/02/21/433698/3333345678909876(1).png)
Великою популярністю користуються тортниці на ніжці. Наявність ніжки робить подачу десерту ефектнішою. Крім того, тортниця на ніжці підносить торт над столом і залишає більше вільного місця для інших ласощів. Важливо, щоб ніжка була стійкою.
— Які українські тортниці, на вашу думку, найкрасивіші?
- Ексклюзивні зразки ручної роботи з художнім розписом — найдорожчий сегмент порцелянової продукції. Тортниці з декольним малюнком (який фактично принтується) коштують дешевше, проте це не означає, що вони менш красиві і довговічні. Тортниця на столі — святковий акцент сервірування. Гарним, наприклад, є унікальний сет Миколи Козака «Свято» з оздобленням живописними та ліпними трояндами. До його складу входить, крім тортниці, глечик з покришкою, ваза для квітів, свічник, чашки.
![М. Козак. «Набір для торта «Свято». Полонський фарфоровий завод. 1974](/user_uploads_new/images/articles/2024/02/21/433698/44444567890-098765.png)
Блюдо для торту від чайного сервізу Миколи та Валентини Трегубових має мереживне обрамлення, яке робить подачу торта особливою.
![М. та В. Трегубови. Чайний сервіз «Святковий». Коростенський ФЗ. 2003](/user_uploads_new/images/articles/2024/02/21/433698/5555567890-0987656789.jpg)
— Красиво та ошатно!
— Дуже гарні тортниці можна побачити в сервізах Полонського фарфорового заводу. Наприклад, жовті хризантеми уособлюють багатство, процвітання та здоров'я.
![З. Олексенко. Сервіз чайний «Хризантема». Полонський ФЗ. 1990.](/user_uploads_new/images/articles/2024/02/21/433698/666666667890-098765678(1).png)
Вишукані тортниці і у баранівських сетах. Соняшник -- символ Сонця, праці й достатку, сили і добробуту.
![Набір для торту форми «Соняшник». Баранівський ФЗ. 1990 — ті.](/user_uploads_new/images/articles/2024/02/21/433698/7777778098765567890-.jpg)
Набір для торту Асі Мікеєвої — це комплект з круглих блюд, доповнений порційними тарілками.
![А. Мікеєва. Набір для торту. Кам'янобрідський фаянсовий завод. 1972. З експозиції Кам'янобрідського музею](/user_uploads_new/images/articles/2024/02/21/433698/888887656789009876(1).jpg)
«У Франції ще у давнину кондитером могла бути лише та людина, яка мала художні здібності»
- Коли з’явився торт, сказати складно, — продовжує розповідь Людмила Карпінська-Романюк. — Існує думка, що торти з'явилися близько двох тисяч років тому, а батьківщиною їх є Італія. Слово ж «торт» в перекладі з італійської — вітіюватий, пишний. За іншою ж версією, прабатьками сучасних тортів є східні солодощі. Є й така версія, що батьківщина торта — Греція, адже у цій країні були знайдені давні малюнки красивої випічки, прикрашеної перетертими зернами. Новаторами ж у світі тортів вважаються французькі кондитери зі своїми неперевершеними десертами. До речі, у Франції ще у давнину кондитером могла бути лише та людина, яка мала художні здібності.
— Цікаво!
- У кожній країні існували свої звичаї. У давнину у Франції тортом називали великий круглий солоний пиріг, до складу якого обов'язково входило м'ясо. У 17 столітті в Англії багато незаміжних дівчат вірили, що якщо вони покладуть крихти від солодкого фруктового торта під подушку, то вночі їм насниться наречений. Білі весільні торти символізують ніжність та чистоту, як і білі сукні.
![Людмила Карпінська-Романюк: «Тортниця має бути в оселі кожного, хто не уявляє свій дім без ласощів та гостей»](/user_uploads_new/images/articles/2024/02/21/433698/656565656568765.jpg)
— Який ваш улюблений торт?
— З дитинства це «наполеон», який пекли мама, бабуся, тітка. Цей торт овіяний легендами. Розповідають, одного разу Жозефіна несподівано побачила Наполеона Бонапарта за фліртом з одною з фрейлін, він весело шепотів їй щось на вухо. Коли ревнива Жозефіна зажадала пояснень щодо того, що відбувається, імператор не розгубився і сказав, що ділився з фрейліною рецептом нового торта. І вже наступного дня шеф-кухар приготував цей багатошаровай торт з ніжним кремом.
«Тортниці можна використовувати й для подачі тістечок або канапе»
— Як правильно подавати торт?
- Якщо любите робити сюрпризи або шукаєте спосіб врятувати торт від обвітрювання при чаюванні в саду, тоді вам знадобиться тортниця з кришкою. Вітчизняні мануфактури не випускали тортниці з кришками, проте таку кришку сьогодні можна придбати окремо у багатьох магазинах. Якщо хочете, щоб навіть невеликий та скромний торт виглядав на мільйон, ваш варіант — тортниця на ніжці. Декор тортниці обирайте за своїм смаком.
![М. Козак, З. Олексенко. Форма «Дарунок», малюнок «Жар — птиця». Полонський фарфоровий завод. 1993](/user_uploads_new/images/articles/2024/02/21/433698/99998765456789876(1).png)
— Як ще, окрім як для подачі торта, можуть використовуватись тортниці?
— Їх можна використовувати й для інших десертів, а також, наприклад, для канапе. Велике блюдо у сервізі завжди дуже зручне у побуті.
![М. Козак, З. Олексенко. Набір чайний «Хвиля». Полонський фарфоровий завод. 2004](/user_uploads_new/images/articles/2024/02/21/433698/101010101019876567.jpg)
— Як вибрати тортницю?
![М. Козак, З. Олексенко. Набір чайний «Попелюшка». Полонський фарфоровий завод. 1985](/user_uploads_new/images/articles/2024/02/21/433698/232323232234567890987654(1).jpg)
— Варто обирати тортницю з діаметром, наближеним до діаметра нижнього ярусу торта. Якщо блюдо для торту занадто велике, він «загубиться» на ньому і це виглядатиме не дуже гарно. Особисто мені подобається, коли видно лише бортик тортниці. На мою думку, сет для подачі торта має бути в оселі кожного, хто не уявляє свій дім без ласощів та гостей.
— Як подати торт не тільки правильно, але й красиво та зручно?
- Перед подачею десерту необхідно потурбуватися про те, щоб на столі не було зайвого посуду, сервірувати стіл десертними тарілками та приборами. Важливо, щоб торт був акуратно нарізаний порційно, і його шматочки естетично виглядали на десертній тарілочці. Щоб шматочки не розпалися на шляху від тортниці до тарілки, при їх перенесенні користуються кондитерською лопаткою або спеціальними щипцями. Згідно етикету, порцію торта з найпривабливішим декором має отримати іменинник або дитина. Ласують тортом, зазвичай починаючи з його вузького кінчика. Саме цим кінчиком має подаватись порція до людини, якій адресована. Ложечкою їдять м'які десерти (на основі бісквіта, йогурту, мусу…), за допомогою десертної вилки та ножа — ті, що мають щільну структуру (з пісочного тіста, вафельні, безе). Їсти торт треба не поспішаючи, насолоджуючись палітрою смаків та отримуючи задоволення.
Раніше «ФАКТИ» публікували інтерв’ю з експерткою з фарфору Оленою Корусь: «Українська порцеляна експортувалась у чимало країн світу».
На фото у заголовку набір для торту. Полонський фарфоровий завод. 1982. Фото з заводського каталогу корпорації «Укрпромфарфор».
Фото з альбому Людмили Карпінської-Романюк
724Читайте нас у Facebook